Stiže jesen: Tjedna prognoza vremena

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 7 rujna, 2015 11:29

Stiže jesen: Tjedna prognoza vremena

Novi tjedan donosi dominaciju anticiklone, ali će krajem tjedna blizu našim krajevima biti prisutna ciklona u višim predjelima troposfere. Tjednom će dominirati sunčano i suho vrijeme, s prohladnim noćima i vrlo toplim danima. Promjenjivije će biti u dane vikenda

Vikend ciklone donijela je znatno više oborina sjevernom Jadranu nego Dalmaciji, ali su i dijelovi Dalmaciji tijekom petka i subote dobili više od 30 litara kiše po kvadratnom metru. Prolaskom fronte, vrijeme se u nedjelju stabiliziralo, a da smo kročili u klimatološku jesen osjetili smo po padu temperature zraka koji je najizraženiji bio u noćnim satima. Bez obzira na prolaznu promjenu za nama, more je i dalje vrlo toplo, pa mu površinske temperature u Dalmaciji dosežu i vrlo toplih 27 stupnjeva Celzijevih.

Novi tjedan donosi dominaciju anticiklone, ali će krajem tjedna blizu našim krajevima biti prisutna ciklona u višim predjelima troposfere. Tjednom će dominirati sunčano i suho vrijeme, s prohladnim noćima i vrlo toplim danima.

Ponedjeljak će biti pretežno vedar. Ujutro će puhati umjerena bura, podno Velebita jaka do olujna. Bura će posvuda slabiti tijekom dana i u Dalmaciji okrenuti na slab do umjeren zapadnjak i tramontanu, navečer će ponovno posvuda zapuhati slaba do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 14°C, uz obalu i na otocima od 16 do 22°C. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 28°C.

Pretežno vedro bit će tijekom utorka. Ujutro će puhati umjerena bura, podno Velebita jaka do olujna. Bura će posvuda slabiti tijekom dana i u Dalmaciji okrenuti na slab do umjeren zapadnjak i tramontanu, navečer će ponovno posvuda zapuhati slaba do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 12°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 27°C.

Pretežno vedri bit će tijekom srijede. Krajem dana na jugu Dalmacije umjerena naoblaka. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Danju će bura slabiti, u Dalmaciji okretati na slab zapadnjak i jugozapadnjak, a navečer ponovno slaba do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 12°C, uz obalu i na otocima od 13 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 27°C.

Djelomično sunčano, ponegdje uz umjerenu naoblaku u Dalmaciji bit će tijekom četvrtka. Na otvorenom moru južne Dalmaciji mogući su slabi pljuskovi. Ujutro i navečer puhat će umjerena bura, podno Velebita jaka do olujna. Danju će bura slabiti i u Dalmaciji okrenuti na slab vjetar pretežno zapadnih smjerova. Jutarnje temperature zraka bez veće promjene, najviše dnevne slične onima u srijedu ili neznatno više.

U petak djelomično sunčano, povremeno uz promjenjivu naoblaku, osobito u drugom dijelu dana. Ujutro će puhati bura, danju će okretati na slab jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka u blagom porastu, najviše dnevne u blagom padu.

Prognostički modeli, zbog blizine visinske ciklone, nisu suglasni oko meteorološkog scenarija u dane vikenda, stoga su moguća odstupanja od napisane vremenske prognoze.

U subotu će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno su mogući kiša i pljuskovi s grmljavinom, više i češće na sjevernom Jadranu. Zapuhat će slab do umjeren vjetar južnih smjerova, ponegdje na moru popodne i umjereno jako jugo. Jutro još malo toplije, najviše dnevne temperature većinom od 24 do 28°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, uz mogućnost slabe kiše ili pljuska s grmljavinom bit će tijekom nedjelje. Puhat će umjereno jugo i bit će malo toplije.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 7 rujna, 2015 11:29