Stiže toplotni udar: Temperature će rasti iznad 35 stupnjeva

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 30 srpnja, 2018 09:41

Stiže toplotni udar: Temperature će rasti iznad 35 stupnjeva

Pred nama je prvi veliki toplinski val koji će tijekom ovog tjedna zahvatiti cijelu Hrvatsku. Kakvo nas vrijeme očekuje u udarnom ljetnom tjednu, provjerite u nastavku.

Kako piše ekipa Šibenik Metea, i ove godine nas u vrhuncu ljeta očekuju najviše ljetne temperature, no prognoziraju da izražene vrućine kao prošle godine ipak neće biti.

Ponedjeljak će biti sunčan i vruć, a temperature zraka rast  će do 32, odnosno 33 stupnja u zaleđu, dok će puhati slab sjeverozapadnjak i maestral.

U utorak i srijedu očekuje se vrhunac vrućine, a izadana su i upozorenja za toplotni udar. Temperature će tih dana rasti i do 35 stupnjeva, a stvaran osjet topline bit će znatno viši.

Kako prognozira HRT, uz pretežno sunčano i vruće vrijeme sljedećih dana, kakvo i dolikuje sredini ljeta, treba upozoriti na toplinski val koji može djelovati na zdravlje, osobito onih osjetljivijih na vrućinu i sparinu, koja neće biti ekstremna, ali će gotovo diljem Hrvatske biti kao nikada ove godine. Ako možete, prilagodite svoje aktivnosti i izbjegavajte dulji boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano i vruće. Ujutro će puhati burin, danju vjetar s mora, zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura između 20 i 25 °C, najviša dnevna uglavnom između 33 i 35 °C, a osvježenje se može potražiti u malo do umjereno valovitom moru čija je temperatura između 22 i 25 °C.

Na jugu sunčano i vruće uz vjetar dnevne cirkulacije – ujutro burin, danju maestral. Najviša dnevna temperatura uglavnom 33 ili 34 °C, a temperatura mora 24 ili 25 °C.

Sljedećih dana u unutrašnjosti pretežno sunčano i vruće. Uz umjeren razvoj oblaka lokalni pljuskovi mogući su uglavnom na istoku zemlje, a u srijedu je vjerojatnost za njih povećana mjestimice i na zapadu i sjeverozapadu.

 

I na Jadranu u nastavku tjedna većinom suho, sunčano i vruće, a i noći će nerijetko biti vrlo tople. Mala vjerojatnost za poneki pljusak postoji u srijedu, uglavnom u Istri. Vjetar uglavnom slab, u noći i ujutro burin, danju maestral, prognozira HRT.

Inače, za utorak je izdano narančasto upozorenje zbog vrućine za cijeli Jadran i obalu, dok je ostatak Hrvatske pod žutim upozorenjem.

 

Izvor:Šibenik.in

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 30 srpnja, 2018 09:41