Stvorena je savršena čaša za pivo!

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 1 listopada, 2014 19:26

Stvorena je savršena čaša za pivo!

Postoje ljudi kojima je svejedno iz čega jedu i piju, na što legnu, ili kakav automobil voze. A postoje i oni drugi koji na sve imaju odgovor i znaju što je najbolje za išta u životu u bilo kojem trenutku. Mi smo negdje u zlatnoj sredini, i cijenimo i život, i svijet oko sebe, kao i to da u nekim stvarima stvarno treba odabrati najbolje za sebe. Počevši s čašama za pivo…

 

Pivo je drugi najomiljeniji napitak čovječanstva, odmah iza čaja. Pili su ga i Sumerani i Egipćani, kuhale žene i popovi, a danas ga ima u stotina oblika, vrsta, stilova. Donedavno za neke od tih stilova niste mogli ni čuti dok niste prešli par granica od Lijepe naše, no, srećom po sve pivopije, 2014. je definitivno godina u kojoj je domaća pivska scena krenula jako visoko. Craft pivovara Nova Runda je prva na tržište izbacila American Pale Ale i Brown Ale (od milja – Brale), zatimZmajska pivovara Pale Ale i Porter, dok je peto specijalno pivo netom ugledalo dan u Pivovari Medvedgrad – imenom Fakin IPA (Indian Pale Ale). 

Osim što se redom radi o majstorskim i velemajstorskim uradcima, hrvatsku je pivsku scenu razveselila još jedna vijest – ona da se sada i u Zagrebu, u prostorijama Vivat-fina vina, mogu nabaviti i posebne čaše za stout i IPA-u. A to se moralo zaliti…

pivo3

Foto: Spiegelau

Prave pivopije dobiju blaži infarkt kad im se pivo natoči u plastičnu čašu. Ona za gemišt je barem staklena, ali je mala i tanka. Krigla od litre ima predebele stijenke i prevelik otvor, pa kvaliteta, ako je ima, ishlapi u trenu. Najlakše se pak ugostiteljima odlučiti na klasičnu pintu, koja jest dobra za klasične stilove, ali IPA i stout su ipak korak više. Ako su kvalitetni, naravno… U tome su smjeru krenuli dizajneri iz Spiegelaua (u vlasništvu velikog, ma najvećeg Georga Riedela) , i putem pokušaja i pogrešaka, stvarajući na desetke različitih čaša koje su dali na testiranje najvećim svjetskim pivarima – došli do pobjedničkih čaša.

Čaša za IPA-u je tanka i ultrafina i ultraposebna i kao da poručuje: I u pivu se može i treba uživati kao i u vinima. I pivopije (naravno, ne masovne već upravo one iz globalnog craft pokreta koji eruptira) imaju pravo na najfinije čaše i njihovo pivo ima pravo na najfiniju čašu. Spiegelau je jedan od dva najvažnija i najuglednija proizvođača čaša na svijetu, još od početaka, davne 1521. godine. 

pivo1

Foto: Spiegelau

Ono što iznenađuje i oduševljava kod čaše za IPA-u je temperatura koju drži donji deblji dio čaše, anatomija gornjeg dijela, prekrasan dizajn, i ono najrevolucionarnije – prelijevanje piva iz gornjeg u donji dio čaše kod svakog gutljaja, Stepeničasto. Stalno. Pivski perpetuum mobile! A što se tiče drugog kontakta s pivom, nakon promatranja boje i pjene, puno ćete duže osjetiti mirise koje pruža vaše kvalitetno pivo. Jer ste ipak previše inteligentni da pijete loše pivo, zar ne? 

Pivo

Foto: Spiegelau

Pa ako ste ljubitelj piva gornjeg vrenja, škotskih, belgijskih i britanskih bisera, kao i hrvatskih, naravno, vrijeme je da si priuštite i najbolju čašu za iste. Ili barem to sugerirate boljoj polovici, ionako vam je namijenila šal za Božić. Uglavnom, uživajte u najboljim čašama za IPA-u i Stout, što su potvrdile i pivovare Sierra Nevada i Dogfish head. Pivili!

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 1 listopada, 2014 19:26