Suradnja VUŠ-a i primoštenskih ‘Pekljica’: ‘Elaborat će nam omogućiti da naša čipka dobije mjesto koje zaslužuje’

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 22 srpnja, 2017 15:10 Updated

Suradnja VUŠ-a i primoštenskih ‘Pekljica’: ‘Elaborat će nam omogućiti da naša čipka dobije mjesto koje zaslužuje’

Budući dekan Veleučilišta u Šibeniku, Ivan Malenica te njegovi suradnici profesor Dragan Zlatović i profesorica Vesna Jurin Bakotić  uručili su članicama Udruge primoštenske čipkarice ‘Pekljica’ elaborat naziva ‘Pravni aspekti primoštenske čipke kao kulturnog dobra i autohtonog proizvoda’ . Elaborat prikazuje pravnu zaštitu primoštenske čipke, potencijalno kao oznake izvornosti i oznake vizualnog identiteta, kako bi se spriječile sve zloupotrebe jednog vrijednog nematerijalnog dobra u komercijalne svrhe – piše Šibenski portal

Tom prigodom dekan Malenica je kazao kako primoštenska čipka ima izrazito važnu povijest kao i paška čipka.

– Ipak, primoštensku čipku je teže raditi. Ona je autentična i ne radi se po istoj shemi. Tu smo da vam pružimo podršku, te se nadam kako je ovo početak izvrsne suradnje jer smisao Veleučilišta nije samo obrazovanje studenata, već suradnja s lokalnim zajednicama, pojasnio je te je kazao kako se na taj način postiže brendiranje koji proizvod podiže na viši nivo.

pekljica9

Profesor Dragan Zlatović objasnio je kako su na ovaj način zaokružili jedan dio suradnje.

– Primoštenska je čipka već proglašena nematerijalnom baštinom i to nas je potaklo na ovaj korak. Željeli smo pomoći i inicirati postupak zaštite oznake izvornosti, što je već učinjeno. Uslijedio je elaborat u čijoj su izradi sudjelovale kolege profesori s Veleučilišta u Šibeniku, te dvoje vanjskih članova, pojasnio je.

pekljica6

Članice ‘Pekljica’ bile su oduševljene ovom potvrdom njihovog rada.

– Naš rad je prepoznat, a zahvaljujući ovom elaboratu, moći ćemo ozbiljnije nastaviti s našim radom. Zahvalni smo i nadamo se da će se i primoštenska čipka afirmirati i dobiti svoje zasluženo mjesto u svijetu čipke, zaključila je predsjednica udruge Maja Janković.

pkljica15

pekljica11pekljica13pekljica9pekljica

Izvor/Foto:Šibenski portal/Matea Jurić

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 22 srpnja, 2017 15:10 Updated