Temperature će u Dalmaciji ponovno prelaziti vrlo toplih 25 stupnjeva

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 11 travnja, 2016 11:01

Temperature će u Dalmaciji ponovno prelaziti vrlo toplih 25 stupnjeva

Svi dani novoga tjedna bit će popraćeni pretežno sunčanim vremenom, a temperature zraka bit će više od prosjeka za ovaj dio godine

Travanj se zasad gotovo nigdje u Dalmaciji nije iskazao oborinama. Rijetka su područja koja su prvih 10 dana travnja dobila više od 40 litara oborine po kvadratnom metru, primjerice, dijelovi Konavala i otoka Visa. Natprosječne topline nije nedostajalo, pa je u većini dana najviša dnevna temperatura prelazila 20°C, a ponegdje i vrlo toplih 25°C. Po tko zna koji put ove godine, prošlog tjedna zabilježen je slučaj velike koncentracije saharskog pijeska i prašine diljem Jadrana, osobito u Dalmaciji.

Ako netko čeka kišu, u novom je tjednu neće je dočekati. Naprotiv, svi dani bit će popraćeni pretežno sunčanim vremenom, a temperature zraka bit će više od prosjeka za ovaj dio godine. More se ubrzano grije; u Splitu je jučer izmjereno 16, u Dubrovniku i Hvaru 17, a do kraja tjedna temperature mora porast će posvuda još stupanj do dva.

Jedini vjetroviti dan novog tjedna bit će srijeda kada će prolazno puhati umjereno do jako jugo. Pred nama je sredina travnja, samo središte klimatološkog proljeća. Donosimo detaljnu tjednu prognozu vremena:

Ponedjeljak će biti pretežno vedar. Popodne je samo ponegdje nad gorjem zaobalja moguć umjeren razvoj dnevne naoblake. U noći će puhati slaba bura, danju slab do umjeren sjeverozapadni vjetar koji će popodne ponegdje na moru Dalmacije biti pojačan. Krajem dana na moru sjevernog Jadrana slab jugozapadnjak i jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka od 4°C ponegdje u Zagori do 14°C ponegdje na otocima. Najviše dnevne temperature od 18 do 23°C.

U utorak pretežno sunčano i suho, uglavnom je na Kvarneru moguća prolazno promjenjiva naoblaka. Noću tiho, danju će zapuhati slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 19 do 24°C.

Srijeda će biti djelomično sunčana i u većini krajeva suha. Nešto više oblaka krajem dana na sjevernom Jadranu gdje samo ponegdje može pasti vrlo malo kiše. Puhat će umjereno do jako jugo. Jutro će biti toplije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 20 do vrlo toplih 26°C.

U četvrtak će još u početku biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom, samo ponegdje uz mogućnost za malo kiše. U Dalmaciji sunčanije, a najveća mogućnost za slabe oborine je u zaleđu Kvarnera i zaleđa Istre. Jugo će u početku puhati još na jugu Dalmacije, a onda će vjetar posvuda okretati na zapadne smjerove. Temperature zraka neće se bitno mijenjati u odnosu na srijedu.

Petak donosi pretežno sunčano i suho vrijeme. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera, a krajem dana na moru sjevernog Jadrana slabo jugo. Jutro malo svježije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 20 do 25°C.

Pretežno sunčano bit će tijekom subote. Popodne je u zaleđu Istre moguć umjeren razvoj naoblake i slab pljusak s grmljavinom. Puhat će slabo jugo. Jutarnje temperature zraka u laganom porastu, najviše dnevne većinom od 21 do 26°C.

Stabilno vrijeme, u većini krajeva bez oborina, nastavit će se tijekom pretežno sunčane nedjelje. U drugom dijelu dana u zaobalju će biti umjerenog razvoja naoblake, koji navečer može samo ponegdje donijeti slabe pljuskove. Puhat će većinom slabo jugo, a navečer na sjevernom Jadrana slaba bura. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na subotu.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 11 travnja, 2016 11:01