Tjedna prognoza: Južinu i toplinu zamijenit će hladniji dani

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 7 studenoga, 2016 15:37

Tjedna prognoza: Južinu i toplinu zamijenit će hladniji dani

Novi tjedan donosi promjenjivo i postupno svježije vrijeme

Vikend za nama obilježila je jača promjena vremena pod utjecajem duboke i prostrane ciklone nad velikim dijelom Europe. U Hrvatskoj je najviše oborina donijela zapadnim dijelovima zemlje. Primjerice, od početka mjeseca na mjernoj postaji na Platku, u zaleđu Rijeke, palo je ekstremnih 511 litara kiše, od čega je glavnina pala u dane vikenda. Na riječkim postajama palo je oko 150 litara kiše.

Nastavak tjedna donosi manje kišovito i manje vjetrovito vrijeme. Bit će postupno svježije, no prava hladnoća će izostati. Nakon stabilizacije vremena u drugom dijelu tjedna, novi kišni oblaci mogli bi nam doći krajem nadolazećeg vikenda.

U ponedjeljak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Na većem dijelu sjevernog Jadrana prevladavat će suho, a u Dalmaciji su povremeno mogući kiša ili pljuskovi s grmljavinom, osobito navečer. U najvišem gorju Dalmacije povremeno snijeg. U prvom dijelu dana puhat će slab do umjeren lebić i jugo, samo ponegdje na moru pojačan do jak. Popodne vjetar u slabljenju, u Dalmaciji će okrenuti na jugo, podno Velebita navečer na buru. Minimalne jutarnje temperature zraka od 5°C ponegdje u zaobalju do 18°C na jugu Dalmacije. Najviše dnevne temperature od 12°C u unutrašnjosti Istre do 20°C na jugu Dalmacije.

Jugo-Primošten10

Promjenjivo će biti i tijekom utorka. Više suha i sunčana vremena na sjevernom Jadranu, a kiša i pljuskovi izgledniji su u Dalmaciji. Na jugu Dalmacije može biti i obilnijih oborina. Na većem dijelu Jadrana puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka. Južnije od Splita veći dio dana slabo do umjereno jugo i lebić, a do večeri će se bura proširiti na cijelu obalu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 9°C, uz obalu i na otocima od 10 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 9°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 18°C na krajnjem jugu Dalmacije.

U srijedu stabilizacija vremena pa će u većini krajeva biti suho i pretežno sunčano. Još samo ujutro na jugu Dalmacije može biti kiše i pljuskova. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, na otvorenom moru pojačana. Hladnije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 7 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 8°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 16°C na krajnjem jugu Dalmacije.

jugo nevrijeme

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suho bit će tijekom četvrtka. Malo kiše moguće je povremeno na otvorenom moru. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana. Jutro i večer prohladni, ponegdje u zaobalju uz slab mraz. Najviše dnevne temperature od 7°C ponegdje u zaobalju do 15°C na jugu Dalmacije.

Promjenjivo će biti tijekom petka. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti i slabe kiše. U višem gorju uz povećanu naoblaku može pasti malo snijega. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana. Bit će još malo hladnije u odnosu na četvrtak.

Jugo-Primošten17

Subota donosi pretežno sunčano i suho vrijeme. Navečer sa zapada moguć porast naoblake. U noći i ujutro tiho ili uz slabu buru. Navečer na moru slabo jugo. Jutro hladno, u većem dijelu zaobalja uz slab mraz. Najviše dnevne temperature od 7°C ponegdje u zaobalju do 15°C na jugu Dalmacije.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, ponovno promjenjivije bit će u nedjelju. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno je moguća i kiša. Puhat će slab do umjeren levant i jugo. Temperature zraka bit će u porastu.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 7 studenoga, 2016 15:37