Tjedna prognoza: Puno sunca i topline, moguća magla, krajem tjedna malo hladnije

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 10 studenoga, 2015 13:56

Tjedna prognoza: Puno sunca i topline, moguća magla, krajem tjedna malo hladnije

Iako je svijetli dio dana sve kraći, iz dana u dan temperature zraka lagano rastu. U nedjelju su, tako, temperature mjestimice prešle vrlo toplih 25°C u najtoplijem dijelu dana. Primjerice, u Kninu je najviša dnevna temperature zraka iznosila 25,8°C, što je najviša temperatura ikada službeno u Kninu izmjerena na taj datum. Drugdje su najviše dnevne vrijednosti većinom bile od 20 do 25°C. More i dalje od Hvara do Dubrovnika doseže natprosječno toplih 20 Celzijevih stupnjeva. Natprosječno toplo vrijeme nastavit će se čitavog novog tjedna. Ne samo da neće biti kiše, nego ćemo imati i dosta sunca. Od sredine tjedna značajno će porasti mogućnost za pojavu magle, uglavnom u unutrašnjosti i u Zagori, ali i ponegdje na moru.

JADRAN:

Pretežno vedro bit će u utorak. Ujutro je ponegdje u kotlinama zaobalja moguća magla. Noću slaba, samo ponegdje umjerena bura. Danju će puhati slab vjetar sa zapada i sjeverozapada, popodne na moru Dalmacije umjeren, ponegdje i pojačan sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 15°C, uz obalu i na otocima od 11 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 21 do 25°C.

Srijeda donosi nastavak stabilnog i pretežno sunčanog vremena. Ujutro je uglavnom u kotlinama zaobalja moguća magla. U noći tiho ili slaba bura, danju će puhati slab vjetar zapadnih smjerova, popodne na otvorenom moru Dalmacije umjeren sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 15°C, uz obalu i na otocima od 11 do 18°C. Najviše dnevne temperature od 20 do 25°C, na zapadnoj obali Istre malo niže.

Foto-lipanj-

Četvrtak će biti pretežno sunčan, ali ponegdje uz jutarnju sumaglicu i maglu. Noću tiho ili uz slabu buru, danju će puhati većinom slab vjetar zapadnih smjerova. Jutarnje temperature zraka bit će u laganom padu, a najviše dnevne od 17 ponegdje u Istri do 24°C ponegdje u Dalmaciji.

U petak nastavak stabilno i pretežno sunčanog vremena. Ujutro će u zaobalju, ali i ponegdje na moru biti magle. Noću će puhati slaba bura, danju slab vjetar s mora. Najviše dnevne od 17 ponegdje u Istri do 23°C ponegdje u Dalmaciji.

Pretežno sunčano bit će u subotu. Ujutro je mjestimice moguća magla. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, ali će bura u drugom dijelu dana ojačati, osobito na sjevernom Jadranu. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 22°C.

U pretežno vedru nedjelju puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Jutro će biti malo hladnije, a najviše dnevne temperature većinom od 16 do 22°C.

UNUTRAŠNJOST:

Stabilno vrijeme će se nastaviti sredinom tjedna. Ali to u ovom jesenskom dijelu godine ne mora nužno značiti sunčano vrijeme. Naime, s mirnim i tihim vremenom postoji mogućnost za maglu ili nisku naoblaku, osobito u jutarnjim satima. Jutra ostaju prohladna, a dnevna temperatura se neće bitno mijenjati ili će malo pasti kako dani odmiču. U slučaju vedrih noći postoji mogućnost za slab mraz od sredine tjedna, ali u većini mjesta ga neće biti. Dakle, nema ni  kiše, ali mogla bi nas malo zagnjaviti niska naoblaka ili magla. Ipak će to biti povoljno vrijeme za radove i boravak na otvorenom, a na ruku nam ide i povoljna biometeorološka situacija. I na Jadranu i u planinama će biti većinom sunčano i toplo. Općenito će nam sredina tjedna biti dosta topla, a u drugoj polovici će temperatura lagano pasti.

Čini se da bi i u četvrtak i petak vrijeme moglo biti suho i mirno. To i dalje znači da je u noći i ujutro moguća magla. Danju bi moglo biti sunca, ali ovisi o zadržavanju niske naoblake i magle. O količini oblaka i magle će ovisiti i temperatura. Vedre noći donose nam nižu temperaturu, možda i slab mraz, oblačne noći temperaturu iznad nule. Vedri dani donose nam ugodnu toplinu, tmurni dani pak znače zadržavanje hladnoće. Općenito će dnevna temperatura u četvrtak i petak biti od 12 do 17 Celzijevih stupnjeva.

Neki manji poremećaj mogao bi doći do nas tijekom vikenda. Iako u trenutku izrade prognoze modeli upućuju da neće biti (značajnije) kiše ili će ostati čak i potpuno suho, stavit ćemo mogućnost da možda padne malo kiše oko subote. Temperatura zraka će malo pasti, osobito dnevna. Početkom sljedećeg tjedna opet se čini suho.

Izvor:Crometeo.hr/Kristijan Božarov

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 10 studenoga, 2015 13:56