Tjedna prognoza: U utorak konačno bura, sljedeći vikend ciklona donosi kišu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 18 travnja, 2016 13:23

Tjedna prognoza: U utorak konačno bura, sljedeći vikend ciklona donosi kišu

Novi tjedan, za razliku od prethodnog, bit će promjenjiviji, osobito u dane vikenda

Travanj je poznat kao promjenjiv mjesec, no dosadašnji tijek središnjeg mjeseca klimatološkog proljeća nije opravdao spomenuti epitet, barem ne u Dalmaciji. Od samog početka mjeseca prati nas natprosječna toplina, a oborine većinom nisu bile obilne. Posljednjih dana puhalo je jugo, ali bez oborina.

Za razliku od prethodnog, novi tjedan ipak donosi promjenu vremena, osobito na njegovom kraju.

Foto-dana-listopad4

Ponedjeljak će biti djelomično sunčan i suh, povremeno uz promjenjivu naoblaku. Više oblaka kasno navečer na sjevernom Jadranu. Puhat će umjereno i pojačano jugo, slabit će u drugom dijelu dana, a navečer će na sjevernom Jadranu okrenuti na lebić. Bit će natprosječno toplo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 21°C. Najviše dnevne temperature od 20 do 25°C.

Utorak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Uz prolazno više, lokalnih pljuskova s grmljavinom bit će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, ali se prema kraju dana posvuda očekuje razvedravanje. Jugo će u Dalmaciji slabiti, a prvo će na sjevernom Jadranu puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Umjerena do pojačana bura zapuhat će popodne i navečer u Dalmaciji. Minimalne jutarnje temperature zraka od 9°C ponegdje u zaobalju do 19°C na jugu Dalmacije. Najviše dnevne u laganom padu i bit će od 16 ponegdje u Zagori do 23°C uz obalu i na otocima.

foto luigi ivan

Srijeda donosi pretežno vedro vrijeme. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, u drugom dijelu dana do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak koji će na moru južne Dalmacije prolazno biti jak. Minimalne jutarnje temperature zraka od 4 do 8°C u zaobalju, od 8 do 13°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 18 do 23°C.

U četvrtak će prevladavati vedro. U noći i ujutro bit će slabe bure, danju će zapuhati slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka od 1 do 6°C u zaobalju, od 7 do 12°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 21°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom petka. Iako će se u većini predjela zadržati suho, ponegdje u drugom dijelu dana može biti vrlo slabe kiše. Noću tiho ili slaba bura, danju će prvo zapuhati slab jugozapadnjak, a na sjevernom Jadranu popodne i slabo do umjereno jugo. Temperature zraka bit će neznatni više u odnosu na četvrtak.

Sredozemna ciklona donosi nam promjenu vremena u dane vikenda. Usubotu će biti umjereno do znato oblačno, povremeno uz kraća sunčana razdoblja. Kiša će biti češća u drugom dijelu dana, osobito na sjevernom Jadranu gdje navečer lokalno može biti grmljavine i obilnijih oborina. Jutarnje temperature u porastu, najviše dnevne većinom od 14 do 20°C.

Vrlo promjenjivo bit će tijekom nedjelje. Povremeno će padati kiša, a lokalno će biti i pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno do pojačano jugo i lebić, navečer na sjevernom Jadranu moguća bura. Najviše dnevne temperature većinom od 15 do 20°C.

Izvor:dalmacijanews.hr/Rade Popadić
Foto: Luigi Shkreli ©

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 18 travnja, 2016 13:23