Tjedna prognoza: Većinom sunčano i sve toplije

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 lipnja, 2015 18:46

Tjedna prognoza: Većinom sunčano i sve toplije

Bližimo se kraju lipnja. Iako su temperature zraka u dane vikenda bile oko ili čak i malo iznad prosjeka za dio godine, može se steći dojam da ono pravo ljeto još nije počelo. Tome su posebno doprinijeli promjenjiva naoblaka, ponegdje i malo kiše ili pljuskova. Ni temperature mora nisu odveć visoke i kretale su se od 21 do 22 Celzijeva stupnja posljednjih dana. Kako i priliči ovom dijelu godine, vrijeme će se na prijelazu u srpanj potpuno stabilizirati, a temperature zraka iz dana u dan bivat će sve više.

Pregrijana zračna masa sa sjeverozapada Afrike već je stigla do Iberskog poluotoka, gdje su temperature zraka mjestimično prelazile 40°C tijekom nedjelje, a još toplije bit će sljedećih nekoliko dana. Velike vrućine postupno će se širiti na druge dijelove zapadne Europe, a dio toga vala topline stići će postupno i do našeg područja, osobito u drugom dijelu tjedna. Ipak, ekstremne vrućine neće se dogoditi na našem području.

JADRAN:

U ponedjeljak će biti pretežno sunčano. U noći i ujutro će puhati slaba do umjerena, mjestimice podno obalnog gorja i jaka bura. Danju će bura prestati i okretati na zapadnjak i sjeverozapadnjak, ponegdje uz obalu Dalmacije i jugozapadnjak. Na moru popodne prolazno može biti i jakog sjeverozapadnjaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bit će od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 27 do 32°C.

Utorak donosi nastavak pretežno sunčanog vremena. U popodnevnim satima ponegdje u zaobalju umjeren razvoja naoblake, u unutrašnjosti Istre uz mogućnost slabog i prolaznog grmljavinskog pljuska. U noći i ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita pojačana i jaka, danju slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova koji će biti jači na otvorenom moru Dalmacije u popodnevnim satima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bit će od 15 do 19°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 33°C.

Srijeda će biti pretežno sunčana, a popodne će u zaobalju ponegdje biti prolazno pojačanog razvoja naoblake. Većinom u unutrašnjosti Istre i zaleđu Kvarnera može biti slabih grmljavinskih pljuskova. U noći će puhati slaba do umjerena bura, danju slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, jači u Dalmaciji u popodnevnim satima. Temperature zraka neće se bitno mijenjati u odnosu na utorak.

četvrtak u Dalmaciji pretežno, na sjevernom Jadranu djelomično sunčano. Osobito su unutrašnjosti Istre i zaleđu Kvarnera popodne mogući prolazni pljuskovi s grmljavinom. U noći će puhati slaba do umjerena bura, danju slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, jači u Dalmaciji u popodnevnim satima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bit će od 16 do 20°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 34°C.

petak posvuda pretežno sunčano i vedro. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita popodne s olujnim udarima. U Dalmaciji noću slaba do umjerena bura, danju slab do umjeren maestral. Najviše dnevne temperature zraka od 28°C ponegdje na sjevernom Jadranu do 35°C u dijelovima Dalmacije.

Pretežno vedro bit će tijekom subote. U noći će puhati slaba do umjerena bura, jača podno Velebita. Danju slab do umjeren vjetar zapadnih komponenti, a vjetar će biti jači na moru Dalmacije u popodnevnim satima. Vrlo toplo i vruće s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 30 do 35°C.

nedjelju nastavak stabilnog ljetnog vremena s vrućinama tijekom dana.

UNUTRAŠNJOST:

Ponedjeljak nam donosi izmjenu sunca i oblaka, ali sunca će ipak biti više. Čini se da će ostati suho, iako nije baš sasvim isključena mogućnost za neki rijetki kraći pljusak (za to je šansa uglavnom u Slavoniji i planinskim područjima). Vjetar će biti većinom slab sjevernih smjerova, a najviša dnevna temperatura vrlo ugodna, oko 26 Celzijevih stupnjeva jer će nam još uvijek dolaziti pomalo friški zrak sa sjeveroistoka.

U utorak vrijeme bez veće promjene. Djelomično ili pretežno sunčano i većinom suho. Vrlo je mala mogućnost za kraći pljusak u planinskim područjima. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni. Jutro će biti svježe uz minimalnu temperaturu između 10 i 15°C, a najviša dnevna vjerojatno će narasti na 27, možda i 28 Celzijevih stupnjeva u hladu. Dan idealan za planove i boravak na otvorenom.

U srijedu i osobito u četvrtak moglo bi dodatno zatopliti uz temperaturu blizu 30 Celzijevih stupnjeva u hladu. Noći i jutra će nam i dalje biti ugodni za spavanje, a ni danju neće biti onih paklenih vrućina i sparina nego će to još uvijek biti podnošljivo. Naravno, između 10 i 17 sati trebalo bi izbjegavati sunce jer će UV indeks (mjera štetnog sunčevog zračenja) biti visok.

Čini se da nam onda sve do kraja tjedna slijedi sunčano i vruće ljetno vrijeme. Postupno će još zatopliti pa ćemo za vikend vjerojatno prijeći 30 Celzijevih stupnjeva u hladu. Pojavit će se i južina što nam donosi sparinu. Dakle, malo teži dani koje bi najbolje bilo provesti negdje na moru. Na samom kraju ovog tjedna i na početku sljedećeg temperatura zraka bi ponegdje mogla narasti i na 35 Celzijevih stupnjeva u hladu.

Izvor:Crometeo.hr/ Kristijan Božarov

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 lipnja, 2015 18:46