Tjedna prognoza vremena

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 18 siječnja, 2016 12:33

Tjedna prognoza vremena

Novi tjedan donosi nastavak zime po pitanju temperature zraka, ali i slabljenje bure. Oborine će biti malo ili nimalo, sredinom tjedna samo će ponegdje biti slabih oborina na granici kiše i snijega

Dugo smo je čekali, i konačno sredinom siječnja dočekali. U Dalmaciju je stigla prava zima, doduše bez snijega, ali uz buru i niske temperature zraka. Za razliku od talijanske, naša strana Jadrana zadnjih dana ostala je suha, a snježnih pahulja bilo je samo iz “kape” koja se stvorila od bure iznad Dinare, Kamešnice i manjim dijelom Biokova.

Novi tjedan donosi nastavak hladnog vremena. Ipak, najhladnije će biti u ponedjeljak i utorak, manji porast temperature očekuje se u srijedu i četvrtak, a novo je zahlađenje moguće od petka. Ipak, oborina u većini dana neće biti, tek iznimno past će ih malo, i to na granici kiše i snijega.

U ponedjeljak će biti pretežno sunčano i suho. Nad otvorenom morem, ali i iznad Kamešnice i Dinare povremeno će biti promjenjive naoblake, uz mogućnost slabog snijega. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita i Biokova olujna s orkanskim udarima. Bura će slabiti u drugom dijelu dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -4 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 4°C. Najviše dnevne temperature od -2 do 2°C u zaobalju, uz obalu i na otocima od 2 do 6°C.

Utorak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Više oblaka u drugom dijelu dana, osobito na moru, kada samo mjestimice može pasti malo kiše ili snijega. Navečer su slabe oborine na granici kiše i snijega moguće rijetko gdje uz obalu, ali će se u većini predjela zadržati suho. U noći još slaba bura, danju će većinom biti tiho, a prema večeri će zapuhati slabo jugo i levant, na sjevernom Jadranu ponegdje i jugozapadnjak. Jutro će biti vrlo hladno. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -8 do -3°C, uz obalu i na otocima od -2 do 3°C. Najviše dnevne temperature od -1°C ponegdje u zaobalju do 6°C na otocima.

U srijedu djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku. Više oblaka na moru, gdje će samo mjestimice biti vrlo malo kiše, a manja mogućnost slabih oborina postoji i ponegdje uz obalu, iako će se u većini predjela zadržati suho. Puhat će slabo jugo i levant, rijetko gdje na moru i umjereno jugo. Bit će toplije u odnosu na prethodne dane. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju oko nule, uz obalu i na otocima od 2 do 8°C. Najviše dnevne u zaobalju od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C

Četvrtak će na sjevernom Jadranu biti pretežno sunčan, a u Dalmaciji djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom, još u prvom dijelu dana uz mogućnost za slabe oborine. Ponovno će zapuhati slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima. Na sjevernom Jadranu malo hladnije, u Dalmaciji temperature danju bez veće promjene u odnosu na srijedu.

Petak posvuda donosi pretežno sunčano i ponovno hladnije vrijeme. Puhat će umjerena, na udare i jaka bura. Jutarnje i večernje temperature zraka ponovno će biti oko nule uz obalu, u zaobalju i ispod -5°C. Najviše dnevne temperature od -2 do 2°C u zaobalju, uz obalu i na otocima od 2 do 6°C.

U subotu pretežno vedro. Puhat će slaba do umjerena bura, na udare i dalje jaka. Bit će hladno, osobito ujutro i navečer kada će se čak iz obalu i na otocima temperature spuštati ispod nule. Najviše dnevne temperature od -1 do 3°C u zaobalju, uz obalu i na otocima od 4 do 7°C.

U nedjelju stabilno s burom u slabljenju. Jutro vrlo hladno, mraza će biti uz obalu i na otocima. Danju malo toplije u odnosu na prethodne dane.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 18 siječnja, 2016 12:33