Tjedna prognoza vremena: Donosi li blagdan velike Gospe kraj velikih ljetnih vrućina?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 10 kolovoza, 2015 12:33

Tjedna prognoza vremena: Donosi li blagdan velike Gospe kraj velikih ljetnih vrućina?

Gotovo svi dani novog tjedna bit će vrući, a novi vrhunac vrućina očekuje se u četvrtak. Nestabilnosti su moguće u utorak, i to uglavnom na moru i u Zagori, a dolazi li nam promjena vremena za vikend, još je posve neizvjesno

 

Dugo vruće ljeto se nastavlja. Nakon što je srpanj u velikom dijelu Dalmacije bio rekordno topao mjesec od početka službenih meteoroloških mjerenja (to je zadnjih 50 do 150 godina), velike vrućine su se nastavile i u kolovozu. Ne samo da temperature zraka bez iznimke prelaze vrućih 30, već u mnogim predjelima gotovo svakodnevni prelaze i vrlo vrućih 35°C. Već smo pisali o tome da je Split u nedjelju zabilježio 40. vrući dan u nizu, a do sada rekordan niz vrućih dana iz 2003. godine iznosi 47. Hoće li ovogodišnje ljeto u Splitu srušiti i ovaj rekord, tek ćemo vidjeti.

Novi tjedan donosi nam nastavak ljeta. Kratko rečeno, gotovo svi dani bit će vrući, a novi vrhunac vrućina očekuje se u četvrtak. Nestabilnosti su moguće u utorak, i to uglavnom na moru i u Zagori, a hoće li nestabilna zračna masa sa zapada uspjeti u dane nadolazećeg vikenda uspjeti probiti do sada vrlo čvrstu “opnu” dalmatinskog ljeta, još je posve neizvjesno.

Ponedjeljak donosi pretežno sunčano i u većini predjela suho vrijeme. U popodnevnim satima u Zagori će mjestimice biti prolazno pojačanog razvoja naoblake uz slabe grmljavinske pljuskove. Noću tiho ili uz slabu buru, jaču samo podno Velebita, danju će puhati većinom slabo jugo i jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 21°C, uz obalu i na otocima od 22 do 27°C. Najviše dnevne temperature većinom od 30 do 35°C.

U utorak sunčanije na sjevernom Jadranu, u Dalmaciji djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U prvom dijelu dana oblačnije na moru, osobito prema otvorenom, gdje će lokalno biti kiše, pljuskova i grmljavine, lokalno i izraženog grmljavinskog nevremena uslijed kojega su mogući tuča i pojava pijavica. Popodne u Zagori i samo ponegdje uz obalu prolazno jači razvoj naoblake uz lokalne grmljavinske pljuskove. Vjetar većinom slab, dominantno južni smjerova, ali za vrijeme nevera prolazno može biti jakih do olujnih udara vjetra različitih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 21°C, uz obalu i na otocima od 22 do 27°C. Najviše dnevne temperature većinom od 30 do 35°C.

Srijeda će biti pretežno sunčana. Popodne su u Zagori, uz prolazno jači razvoj naoblake, mjestimice mogući slabi grmljavinski pljuskovi. Noću će biti tiho ili uz slab burin, danju većinom slab maestral. Temperature zraka ujutro bez promjene, danju neznatno više u odnosu na utorak.

U četvrtak će prevladavati vedro. Noću tiho ili uz burin, danju slab maestral. Od jutra natprosječno toplo, a najviše dnevne temperature većinom od 32 do 38°C.

Pretežno sunčano bit će u petak. Popodne će uz mjestimice jači razvoj naoblake biti slabih i prolaznih grmljavinskih pljuskova. Noću tiho, a danju će puhati slabo jugo ili jugozapadnjak. Najviše dnevne temperature većinom od 31 do 36°C.

U subotu (blagdan Velike Gospe) bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, osobito popodne u Zagori. Vjetar slab, danju južnih smjerova. Temperature zraka u blagom padu.

Prema današnjim prognostičkim materijalima,promjenjivo i svježije bit će tijekom nedjelje.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 10 kolovoza, 2015 12:33