U Dalmaciju stiže izrazito hladna zračna masa

PrimostenPlus
od PrimostenPlus 23 veljače, 2018 10:30

U Dalmaciju stiže izrazito hladna zračna masa

Danas nas očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, povremeno uz kišu, ponegdje i pljuskove s grmljavinom. Vrijeme će se u drugom dijelu dana postupno smirivati. Dok će na sjeveru Dalmacije puhati umjerena do jaka bura, u srednjoj i južnoj puhat će umjeren do jak levant i jugo. Od jutra će biti natprosječno toplo. Najviše dnevne temperature od 8°C na kninskom području do čak 16 Celzijevih stupnjeva u dolini Neretve – piše Dalamcijadanas.hr

U subotu će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja i suho. Subota će biti idealna za iskoristiti za boravak ili radove na otvorenom, s obzirom na sve što će uslijediti u danima iza. Puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura koja krajem dana na sjeveru Dalmaciji ponegdje može imati olujne udare. Zadržat će se toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 7°C u Zagori sjeverne Dalmacije do čak 18°C ponegdje na jugu.

Nedjelja donosi promjenu vremena. Bit će umjereno do znatno oblačno uz povremene oborine. U Zagori će padati snijeg, a uz obalu kiša i snijeg. Zagori će ponegdje pasti i preko 15 centimetara snijega, a snježni pokrivač moguć je i uz obalu. Snijeg je uz obalu najizgledniji popodne na području od Šibenika do Omiša, a bit će ga i na otocima, osobito na Braču iznad 300 metara. Samo će se na jugu Dalmacije zadržati kiša. Puhat će umjerena do jaka bura. Od jutra hladnije. Najviše dnevne temperature od 0 na kninskom području do 11°C u Konavlima. Navečer posvuda nastavak pada temperature.

U ponedjeljak će na sjeveru Dalmaciji biti suho i djelomično sunčano, a u srednjoj i južnoj i dalje će povremeno biti oborina, uglavnom snijega. Značajnije oborine moguće se južnije od Makarske, osobito u prvom dijelu dana, pa će ponegdje pasti i preko 10 cm snijega, najviše na Pelješcu. Puhat će umjerena do pojačana bura. Bit će vrlo hladno pa će minimalne temperature gotovo posvuda biti ispod nule, u Zagori navečer ponegdje blizu -10°C. Najviše dnevne temperature od -4°C ponegdje u Zagori do 5°C na krajnjem jugu Dalmacije.

U utorak i srijedu vrlo hladno, ali sunčano i suho. Još samo početkom utorka može biti malo snijega. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Bit će još hladnije pa će minimalne temperature zraka u Zagori padati i ispod -10°C, uz obalu i na otocima ponegdje ispod -5°C. Danju u Zagori i dalje nekoliko stupnjeva ispod nule, a uz obalu i na otocima oko nule.

Krajem srijede zapuhat će umjereno jugo kao uvod u naoblačenje u četvrtak. Četvrtak u početku donosi snijeg i ledenu kišu, ali će oborine postupno prelaziti u kišu uz naglo zatopljenje. Novom ciklonom završit će sibirski ledeni val na Jadranu.

 

Izvor:Dalamcijadanas.hr/Rade  Popadić

PrimostenPlus
od PrimostenPlus 23 veljače, 2018 10:30