U jedan dan palo više kiše nego što prosječno padne u mjesecu: Što nam donosi nastavak tjedna

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 3 rujna, 2014 11:09

U jedan dan palo više kiše nego što prosječno padne u mjesecu: Što nam donosi nastavak tjedna

Prvog dana rujna preko Jadrana se premještala duboka ciklona pomalo atipičnih obilježja za ovaj dio godine. Donijela je ekstremne vremenske prilike dijelovima Dalmacije: katastrofalnu tuču, poplave, pijavice i olujne udare bure. Danas se vrijeme počelo smirivati, što će biti uvod u stabilniji i topliji nastavak tjedna, ali uz svakodnevnu mogućnost za barem malo oborina

 

Prvi dan rujna ove godine ostat će upamćen po cikloni koja je po svojim obilježjima ima brojne karakteristike uobičajene kasnojesenske ili zimske ciklone! Prije svega, nije nam stigla uobičajenom stazom sa zapada, već se meridionalno kretala sa sjevera Europe prema Jadranu. Također, nad Jadranom i Italijom ciklona se izrazito produbila pa joj je u noći s ponedjeljka na utorak tlak zraka u centru pao ispod 998 hektopaskala, što nije čest slučaj u ovom dijelu godine.

Nebeski spektakl nad Primoštenom

Dubrovački ekstrem


Kako i priliči cikloni takvoga opisa, tijekom ponedjeljka donijela je jaku promjenu vremena čitavoj zemlji. Posvuda je bilo kiše, a lokalno je u jednom danu palo više kiše nego prosječno padne u čitavom rujnu! Tako je u Drnišu palo preko 80mm oborine, u Muću preko 100mm. U Komiži je do 8 sati ujutro palo 107 mm oborine, a u Hvaru 130 mm. Ipak, apsolutni rekorder po količini oborine je južna Dalmacija. U dubrovačkoj zračnoj luci pala je 131 litra oborine po kvadratnom metru, a u gradu Dubrovniku ekstremna 191 litra! O tome koliko je ovaj podatak impresivan svjedoči slijedeće. U Dubrovniku tijekom mjeseca rujna prosječno padne 89,3 mm oborine. To znači da je u samo jednom danu u gradu pod Srđom palo više nego dvostruka količina prosječne rujanske oborine, točnije 214% mjesečnog prosjeka. U Dubrovniku je mjesec studeni najkišovitiji u godini, kada prosječno padne 151 litra oborine po kvadratnom metru, a ponedjeljak je nadmašio i najkišovitiji mjesec u godini!

Na moru, ali i ponegdje uz obalu Dalmacije tijekom ponedjeljka bilo je pijavica, a u noći je bilo jake bure, ponegdje s olujnim udarima. U Splitu je bura imala udare do 60 km/h, u Dubrovniku do 76, a u Makarskoj do olujnih 90 km/h. Najjača bura puhala je podno Velebita, gdje su prethodne noći udari prelazili orkanskih 130 km/h.

Jutro je u utorak osvanulo znatno stabilnije diljem Dalmacije jer se ciklonalni centar premjestio nad jug Italije. Minimalne jutarnje temperature nisu bile odveć niske, većinom od 16 do 22°C, a bura je u laganom slabljenju u odnosu na prethodnu noć. 

Danas će biti i dalje nestabilno, ali će vrijeme biti povoljnije u odnosu na ponedjeljak. Najviše kiše pljuskova i grmljavine bit će u južnoj i dijelu srednje Dalmacije, te velebitskom primorju. U Velikom dijelu Istre i sjeverne Dalmacije zadržat će se suho uz najviše sunčanih razdoblja. Puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura. Bura će popodne u dijelu Dalmacije prolazno oslabiti, a najjače će puhati podno Velebita, gdje će cijelu dan biti udara preko 100 km/h. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 19°C, uz obalu i na otocima od 19 do 22°C. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 29°C, u unutrašnjosti Istre ponegdje i malo niže.

Nebeski spektakl nad Primoštenom

Srijeda će biti djelomično sunčana i u većini predjela suha, ali će u drugom dijelu dana uglavnom ponegdje u Dalmaciji biti malo kiše ili pljuskova. Puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Bura će danju u srednjoj i južnoj Dalmaciji popodne prolazno prestati i okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 19°C, uz obalu i na otocima od 20 do 24°C. Najviše dnevne temperature većinom od 25 do 30°C ponegdje u Dalmaciji.

U četvrtak djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku. Sredinom dana i poslijepodne, uz prolazno jači razvoj oblaka, mjestimice će biti slabih i prolaznih pljuskova praćenih grmljavinom, najviše na moru Dalmacije. Noću će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita i dalje jaka. Danju u Dalmaciji slab vjetar s juga i zapada. Jutro će biti malo svježije, najviše dnevne temperature većinom od 24 do 29°C.

U petak i u dane vikenda bit će djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku. Sunčanija će biti jutra, a poslijepodne su svakodnevno mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom, koji će biti češći u petak i nedjelju nego u subotu. Vjetar će biti slab; noću burin, danju maestral. Temperature zraka bez promjene.

Izvor: Dalmacijanews.hr Rade Popadić

Foto: Ivan Huljev

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 3 rujna, 2014 11:09