U nedjelju udari juga preko 100 km/h, moguća nova ciklonalna plima

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 23 veljače, 2016 18:43

U nedjelju udari juga preko 100 km/h, moguća nova ciklonalna plima

Ušli smo u zadnju dekadu veljače, sam kraj klimatološke zime. Aktualnu zimu pamtit ćemo po natprosječnoj toplini, a od sva tri zimska mjeseca najviše pozitivno odstupanje od “normale” ostat će zabilježeno upravo u veljači. Ponedjeljak je donio povratak južine, promjenjivu naoblaku, ali su oborine bile zanemarive ili ih većinom uopće nije bilo. Najviše dnevne temperature zraka u unutrašnjosti zemlje bile su više nego na Jadranu. Nije to rijetkost u ovom dijelu godine, kada sunce već značajno “ojača” u odnosu na zimski solsticij, a kopno se brže grije od mora. Tako su u ponedjeljak najviše dnevne temperature u unutrašnjosti bile od 15 do čak 20°C na istoku Slavonije, a na Jadranu od 12 do 15°C. Hladnije je bilo samo u gorskim krajevima.

U novom tjednu na Jadranu će dominirati južina, osobito u Dalmaciji. Tek prolazno, na sjevernom Jadranu bit će bure, prije svega tijekom petka kada će tamo prolazno zahladiti. Kiše će znatno češća biti u drugom dijelu tjedna nego u prvom, kada će se javljati samo povremeno i neće biti značajnijih količina.

valovi primostenplus

Utorak će biti umjereno do znatno oblačan, povremeno uz kišu koja će češća i obilnija biti na sjevernom Jadranu, osobito na širem riječkom području. U Dalmaciji će kiše biti samo povremeno, više krajem dana u srednjoj Dalmaciji, a mjestimice će se zadržati suho. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 12°C na sjevernom Jadranu do 18°C na jugu Dalmacije.

U srijedu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Malo kiše još početkom dana, osobito na sjevernom Jadranu, a više suha i sunčana vremena popodne. Jugo će prestati i okrenuti na slabu do umjerenu buru koja će podno Velebita ujutro biti jaka s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 12°C na sjevernom Jadranu do 18°C na jugu Dalmacije. Najviše dnevne temperature od 10°C u unutrašnjosti Istre do 17°C na jugu Dalmacije.

Četvrtak će biti umjereno do znatno oblačan. Više kiše na sjevernom Jadranu, osobito navečer kada će na moru biti i mjestimične grmljavine, a više suha vremena u Dalmaciji. Puhat će umjereno do pojačano jugo. U noći na petak na sjevernom Jadranu okretanje vjetra na umjerenu do jaku buru. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 10 do 15°C.

U petak će biti umjereno do znatno oblačno. Povremeno će biti kiše, mjestimice je moguća i grmljavina. Više kiše na sjevernom Jadranu, u planinama u zaleđu Kvarnera i na Učki past će snijeg. Oborine će prema večeri slabiti, ponegdje i prestati. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i pojačana bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Južnije od Punte Plante jugo i levant, slabit će prema kraju dana. Jutro će biti toplo. U ranim popodnevnim satima na sjevernom Jadranu većinom od 4 do 10°C, u Dalmaciji od 11 do 15°C.

Subota će biti promjenjiva, povremeno uz kišu. Kraća sunčana razdoblja izglednija su početkom dana, a popodne i osobito navečer jače naoblačenje sa zapada. Ponovno će zapuhati jugo koja će navečer biti jako s vrlo jakim do olujnim udarima na moru. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 10 ponegdje u unutrašnjosti Istre do 15°C na jugu Dalmacije.

U nedjelju pretežno oblačno s kišom, povremeno i pljuskovima s grmljavinom. Do kraja dana lokalni će pasti obilne oborine, ponegdje preko 50 litara po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo, u drugom dijelu dana na moru može biti olujnog juga s orkanskim udarima preko 120 km/h. Krajem dana jugo će okretati na lebić, a osobito na sjevernom Jadranu može biti pojave ciklonalne plime. Zadržat će se toplo.

Niti nas posljednjeg dana veljače, u ponedjeljak, ne očekuje stabilizacija vremena. Nešto hladnije vrijeme moglo bi nas dočekati prvih dana ožujka.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić
Foto: Ivan Pancirov ©

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 23 veljače, 2016 18:43