U novom tjednu bit će i sunca i kiše, i juga i bure

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 23 ožujka, 2015 11:44

U novom tjednu bit će i sunca i kiše, i juga i bure

U novom tjednu bit će i sunca i kiše, i juga i bure. Ipak, hladnoće više neće biti, a najtoplije će biti u petak, u mnogim krajevima iznad 20 Celzijevih stupnjeva.

Poduži niz stabilnih dana prekinut je u nedjelju. Promjenu vremena donijela je ciklona koja je brzo napustila naše područje, pa je već danas nastupila stabilizacija vremena. Ipak, ona neće dugo potrajati jer će sredinu tjedna obilježiti nova jača promjena vremena s obilnijom kišom nego u nedjelju. Odlaskom spomenute ciklone stići će nam treća marčana bura koja bi u noći na subotu ponovno u Dalmaciji mogla ponegdje imati orkanske udare preko 120 km/h. Ipak, bura ne donosi zahlađenje, naprotiv, kraj tjedna obilježit će najviše temperature zraka u dosadašnjem tijeku godine.

U ponedjeljak će u većini predjela biti djelomično sunčano. Još ujutro može biti promjenjive naoblake, uglavnom na jugu uz mogućnost za vrlo malo kiše. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka. Bura će danju prestati i u većini predjela okrenuti na slab vjetar zapadnih vjetrova, navečer slaba bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature većinom od 14 do 19°C.

U utorak će biti promjenjivo s izmjenama oblačnih i sunčanih razdoblja. Na sjevernom Jadranu suho, a u Dalmaciji ponegdje može biti slabe i prolazne kiše. Tijekom dana će zapuhati slabo do umjereno jugo koje navečer na moru Dalmacije ponegdje može biti pojačano i jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature većinom od 13 do 18°C.

U srijedu umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu koja će se s Dalmacije prošiti na čitavi Jadran već tijekom jutra. U Dalmaciji će mjestimice pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Ujutro će u Dalmaciji puhati umjereno do jako jugo, na otvorenom moru jako do olujno, a na sjevernom Jadranu levant. U drugom dijelu dana na sjevernom i dijelu srednjega Jadrana vjetar u okretanju na slabu do umjerenu buru i sjeverozapadnjak, navečer ponegdje u Dalmaciji na umjereno oštro i lebić. Jutro će biti još malo toplije, najviše dnevne temperature većinom od 11 do 16°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekomčetvrtka. Kiše će biti povremeno, izglednija je u prvom dijelu dana, a neće biti ni česta ni obilna kao u srijedu. Više suha vremena popodne i osobito navečer. Veći dio dana puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, u noći na petak vjetar će okretati na slabu buru. Danju će biti malo toplije u odnosi na srijedu.

U petak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Iako će se u većini predjela zadržati suho, ponegdje još može pasti vrlo malo kiše, većinom u južnoj Dalmaciji. Posvuda će zapuhati bura, na moru i tramontana. Bura će tijekom dana sve više jačati, prvo na sjevernom Jadranu gdje će u drugom dijelu dana biti jaka do olujna, do večeri će se proširiti i na Dalmaciju. Petak će biti najtopliji dan tjedna i dosadašnjeg tijeka godine s najvišim dnevnim temperaturama od 17 do 22°C.

Subota će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suha. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, još u prvom dijelu dana podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Bit će toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 16 do 21°C.

Djelomično sunčano i većinom suho vrijeme zadržat će se i tijekom nedjelje.Puhat će umjerena, ponegdje i pojačana tramontana. Jutro malo svježije, danju i dalje toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 16 do 21°C.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 23 ožujka, 2015 11:44