U Španjolskoj turist u prosjeku ostavi 950 eura, a u Hrvatskoj niti 400

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 kolovoza, 2014 12:14

U Španjolskoj turist u prosjeku ostavi 950 eura, a u Hrvatskoj niti 400

Samo Britanci u Španjolskoj do srpnja potrošili koliko Hrvatska godišnje dobije od turizma.

Iako je čitav europski turistički sektor ove godine osjetio pad ruskog i ukrajinskog emitivnog tržišta, službene turističke statistike Španjolske i Grčke objavljene ovih dana, pokazuju da hrvatski konkurenti ove godine nisu imali problem srpanjske rupe, već je ostvaren značajan rast, pišePoslovni.hr. Turistički promet u Španjolskoj porastao je za 7 posto u prvih sedam mjeseci, dok je Grčka imala rast broja inozemnih gostiju za gotovo 17 posto. Osim fizičkih statistika, porasli su i financijski učinci sezone, pa su tako strani turisti u prvih sedam mjeseci u Španjolskoj su potrošili 34,5 milijarde eura, što je sedam posto više nego prošle godine u isto vrijeme, objavilo je španjolsko Ministarstvo industrije, energetike i turizma. Prognoza je da će Španjolska ove godine ugostiti oko 64 milijuna inozemnih gostiju, što je oko 4 milijuna više nego u rekordnoj 2013. godini.

plaža primošten

Srpanjska rupa u Hrvatskoj podsjetimo iznosila je dva posto u dolascima na razini cijele zemlje, s naglaskom na Istru koja generira trećinu turističkog prihoda a u srpnju je imala sedam posto manje noćenja. Kako je srpanjska rupa djelovala na hrvatske prihode od turizma još nije poznato, jer Porezna uprava i Ministarstvo turizma još uvijek nisu objavili svoj izračun.

U Španjolskoj je neznatno porasla i potrošnja po turistu, koja dnevno iznosi 109 eura, dok je svaki gost tijekom godišnjeg odmora u Španjolskoj u prosjeku ostavio 950 eura, otprilike jednako kao i lani u istom periodu. Samo u srpnju strani gosti u Španjolskoj potrošili su 8,1 milijuna eura, ili 4,5 posto više nego lani, dok je prosječna dnevna potrošnja bila 104 eura, a ukupna potrošnja po gostu iznosila je 983 eura.

restoran rudina primošten

Samo Britanci su u španjolskim ljetovalištima i gradovima ostavili 6,8 milijardi eura, što je 7.1 posto više nego lani. Slijede Nijemci s potrošnjom od 5,5 milijarde eura, ili šest posto više nego lani, Skandinavci su potrošili 3,6 milijarde eura, a Francuzi 3,2 milijarde, ili 6,5 posto više nego lani.

Za usporedbu, prema podacima iz hrvatske Strategije turizma u razdoblju do 2015. godine očekuje se da će se prosječna potrošnja inozemnih turista koji su boravili u komercijalnim smještajnim kapacitetima u Hrvatskoj po putovanju povećati s 342 eura na 369 eura. Dnevna potrošnja gostiju prema zadnjem Tomas istraživanju iz 2010. godine bila je 58 eura.

srcani udar, plaža primošten

Grci predviđaju da će ove godine ugostiti oko 19 milijuna turista, unatoč padu ruskog i ukrajinskog tržišta. U prvih sedam mjeseci zemlju je posjetilo oko 8,1 milijuna gostiju, a Hrvatsku dva milijuna manje.

Izvor: Šibenik IN

Foto: PrimoštenPlus ©

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 29 kolovoza, 2014 12:14