Uskoro na našim cestama: Deset policijskih radara s kamerama snimati će prekršitelje brzine

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 25 veljače, 2016 15:48

Uskoro na našim cestama: Deset policijskih radara s kamerama snimati će prekršitelje brzine

Deset policijskih radara s kamerama koje će snimati prekršitelje brzine, uskoro će biti postavljeno duž Jadranske magistrale na šibenskom području, doznajemo u policiji – piše Šibenik.in

Riječ je o nastavku nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, nakon što su takve kamere već postavljene u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, a tijekom ožujka bit će u organizaciji policije i gradske uprave raspisan natječaj za postavljanje takvih uređaja na području Šibenika.

MUP realizacijom tog projekta u cijeloj zemlji želi postići bolju kontrolu stanja na prometnicama i smanjiti broj prekršaja, ali ne samo zbog preventive jer će policija na temelju snimki moći i kažnjavati prekršitelje. Ti fiksni radari, koji će na šibenskoj magistrali biti postavljeni na 10 lokacija po izboru prometne policije, snimat će registracijske oznake vozila u prekršaju, a vozači će poštom na kućnu adresu dobiti kaznu i fotografiju kao dokaz.  Takve ‘čestitke’ mogu doći prekršitelju s iznosom za platiti od 300 do čak 15.000 kuna.

Osim prebrzih vozača i onih koji na drugi način krše prometna pravila, policija će snimke koristiti za lov na neregistrirana vozila, odnosno ukradene automobile i motore.

Radari se nalaze u čvrstim zaštitnim ormarima, neprobojnim za metke, a mogu mjeriti brzine od 20 do 250 kilometara na sat. Uređaj ima memorije za 5.000 prekršaja i ‘čita’ tablice svih europskih država.

Prema nekim najavama koje su objavljene nakon što je započela realizacija tog projekta, policija će tolerirati brzinu veću za 10 posto od dozvoljene što znači da će vozači po ‘magiji’ na mjestima gdje smiju voziti 80 kilometara na sat, moći nagaziti do 88 na uru bez kazne.

Fotografije i podaci koje policija tako dobije, bit će zaštićeni od neovlaštenog kopiranja, pregledavanja i brisanja.

Izvor: Šibenik.in 
Foto: Luigi Shkreli ©

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 25 veljače, 2016 15:48