Valja iskoristiti sunčane dane pred nama, jer se već u ponedjeljak vraćaju oblaci

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 18 ožujka, 2016 13:23

Valja iskoristiti sunčane dane pred nama, jer se već u ponedjeljak vraćaju oblaci

Dugi niz vrlo promjenjivih, iako ne odveć hladnih dana, prekinut je (konačno) u četvrtak. Na većem dijelu Jadrana vratilo se nebesko plavetnilo, a samo je prema otvorenom moru bilo nešto promjenjive naoblake. Greben kontinentalne anticiklone donio je stabilizaciju vremena, a povoljne vremenske prilike obilježit će i nekoliko dana pred nama. Kako smo najavili u tjednoj prognozi u ponedjeljak, povratak vedrine donio je tople dane, ali i friške noći u kojima se u kotlinama Zagore mjestimice javljao slab mraz, a tako je bilo i jutros.

Valja spomenuti da se s ovim tjednom opraštamo od kalendarske zime jer proljeće nastupa u 5 sati i 31 minutu. Dan je to proljetne ravnodnevnice, kada svijetli i tamni dio dana na cijeloj Zemlji traju podjednako.

Petak donosi sunčano vrijeme. U nekim kotlinama zaobalja ujutro može biti magle. Još u početku promjenjive naoblake može biti nad otvorenim morem Dalmacije, a popodne je umjeren razvoj naoblake moguć nad planinama zaobalja. Noću će prevladavati tiho ili uz slabu buru. Danju će vjetar okrenuti slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, a popodne ponegdje na moru Dalmacije vjetar prolazno može biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 13 do 18°C.

U subotu će prevladavati sunčano. Popodne uglavnom u zaobalju i nad obalnim gorjem može biti umjerenog razvoja naoblake, ali bez oborina. Noću tiho ili slaba bura, podno Velebita umjerena do pojačana bura. Danju će vjetar poprimiti zapadne smjerove, a u drugom dijelu dana na moru Dalmacije prolazno može biti pojačanog sjeverozapadnjaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 14 do 19°C.

U nedjelju nastavak stabilnog vremena, ali će u drugom dijelu dana mjestimice biti promjenjive naoblake. Na sjevernom Jadranu kasno navečer ponegdje može pasti malo kiše. Noću uglavnom tiho, a danju će zapuhati slabo jugo ili jugozapadnjak. Popodne i navečer na moru sjevernog Jadrana umjereno do pojačano jugo. Temperature zraka neće se bitno razlikovati u odnosu na subotu.

Prema aktualnim prognostičkim materijalima, u prvom dijelu nadolazećeg tjedna na vrijeme će utjecati sredozemna ciklona. To znači da nas od ponedjeljka do četvrtka ponovno očekuje oblačnije vrijeme, povremeno uz kišu, a najnestabilniji dan u tjednu mogla bi biti srijeda. Stabilnijem vremenu možemo se nadati u drugom dijelu sljedećeg tjedna.

Izvor:Dalmacijenews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 18 ožujka, 2016 13:23