Večeras je ponegdje moguće jače nevrijeme, a sljedeći tjedan vraća nam se studen!

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 5 veljače, 2015 11:57

Večeras je ponegdje moguće jače nevrijeme, a sljedeći tjedan vraća nam se studen!

Pravo zahlađenje stiže nam krajem nedjelje i osobito u noći na ponedjeljak, što će biti uvod u pravu zimsku hladnoću sljedećeg tjedna. Čak uz obalu i na otocima temperature zraka padat će ispod 0°C.

Duboka sredozemna ciklona već nam dva dana donosi nestabilno vrijeme. Ipak, čini se da bi glavnina kiše mogla tek biti ispred nas. Za razliku od ostatka zemlje, Dalmacija do kraja tjedna neće imati snježnih oborina, osim u najvišem gorju. U dane vikenda bura će otjerati kišu ali i donijeti lagan pad temperature zraka. Pravo zahlađenje stiže nam krajem nedjelje i osobito u noći na ponedjeljak, što će biti uvod u pravu zimsku hladnoću sljedećeg tjedna. Iako se u Dalmaciji vjerojatno neće ponoviti hladnoće s kraja prošle godine, čak uz obalu i na otocima temperature zraka padat će ispod 0°C. Zahlađenje će većinom biti praćeno suhim vremenom.

Četvrtak donosi umjereno do znatno oblačno vrijeme. Manje kiše i više suha vremena bit će u prvom dijelu dana, a kiša će najčešća i najobilnija biti navečer, kada se mjestimično očekuju izraženiji grmljavinski pljuskovi ponegdje praćeni sugradicom i tučom. U unutrašnjosti Istre, zaleđu Kvarnera i u velebitskom kanalu mjestimice su mogući susnježica i snijeg. Najmanje kiše očekuje se na jugu Dalmacije. Na sjevernom Jadranu će puhati jaka do olujna bura, podno Velebita ponegdje i orkanska. U Dalmaciji će puhati umjereno do jako jugo, na moru s olujnim udarima, a navečer će na sjeveru Dalmacije okrenuti na umjerenu do jaku buru i levant. Minimalne jutarnje temperature od 0°C u zaleđu Kvarnera do 13°C ponegdje u Dalmaciji. Najviše dnevne temperature zraka na sjevernom Jadranu većinom od 3 do 8°C, u Dalmaciji od 8 do 16°C.

Umjereno do znatno oblačno bit će u petak. Više kiše, ponegdje i pljuskova s grmljavinom bit će ujutro, a više suha vremena u drugom dijelu dana, osobito navečer kada će u mnogim predjelima nastupiti djelomično razvedravanje. Na sjevernom Jadranu susnježice i snijega ponegdje može biti do obale, a u Dalmaciji će snijega biti samo u planinama. Na sjeverom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna i orkanska. Južnije od Šibenika umjereno i pojačano jugo i levant, ali će navečer u većini predjela postupno okretati na buru. Minimalne jutarnje temperature od 0°C u zaleđu Kvarnera do 13°C ponegdje u Dalmaciji. Najviše dnevne temperature zraka na sjevernom Jadranu, sjevernoj Dalmaciji i Zagori većinom od 3 do 8°C, drugdje u Dalmaciji od 9 do 14°C.

U subotu na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ponegdje i vedro. U Dalmaciji djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini predjela suho. Na jugu Dalmacije uglavnom ujutro mjestimična kiša. Puhat će umjerena, još u početku podno Velebita jaka bura, posvuda će slabiti prema kraju dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 2°C, uz obalu i na otocima od 2 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 4°C ponegdje na sjevernom Jadranu do 12°C na jugu Dalmacije.

U nedjelju će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Uglavnom je podno Velebita moguće malo snijega, a navečer je pokoja snježna pahulja moguća i drugdje. Puhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita navečer orkanska bura. Bit će hladnije u odnosu na prethodne dane, osobito navečer.

U prvom dijelu nadolazećeg tjedna u Dalmaciji će biti pretežno sunčano ali uz vrlo niske temperature zraka.

Dotok hladnog kontinentalnog zraka donijet će prave zimske temperature zraka koje će čak uz obalu u najtoplijem dijelu dana jedva prelaziti 0°C, a u Zagori bi cijeloga dana mogle biti ispod nule, s minimalnim temperaturama ispod -5°C. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima, što će pojačavati osjet hladnoće.

Od četvrtka očekuje se smirivanje bure i lagan porast temperatura zraka.

izvor:Dalamcijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 5 veljače, 2015 11:57