VIDEO – Bolje da nestane sela nego običaja

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 27 ožujka, 2018 17:21

VIDEO – Bolje da nestane sela nego običaja

Udruga građana KRČ, odnosno njena folklorna skupina, svojim dugogodišnjim radom trudi  se iz zaborava izvući, sačuvati i pokušati  na nova pokoljenja prenijeti izvorne Primoštenske  običaje, folklor, te se i drugima s ponosom podičiti.

Naš projekt smo nazvali “Bolje da nestane sela nego običaja” pa u sklopu tog projekta radimo prigodne programe. Nakon višegodišnjeg ponavljanja programa “Kako su se upoznali, zaljubili i vinčali moj did i baba“ oliti Primoštenskog vinčanja,  odlučili smo i neke druge  običaje oteti zaboravu. Prošle godine smo završili sa programom  “Kao nekad pred Božić”, a sada pokušavamo zabilježiti i uprizoriti “ Proljetni običaji – blagoslov polja“

Tražili smo u knjigama profesora Furčića , ali od nekih proljetnih, Uskršnjih običaja nije puno zabilježeno pa smo kontaktirali  Muzej grada Šibenika, točnije gospodina Jadrana Kalu, kojem smo neizmjerno zahvalni i on nam je  kazao slijedeće :

“Iz 1901. godine potječe lokalni podatak kako se blagoslovi polja vrše”od prvog marčenog petka do Uzašašća Gospodinova, a u Primoštenu sve do jematve”.Godine 1903. šibenski biskup je zabranjivao blagoslove polja “sa zakletvama proti nametnicima a osobito žiložderi” (filokseri) jer setime otežava uvođenje “amerikanske loze”.

Blagoslovi polja su se u to vrijeme izgovarali na šćavetu, tj. pučkom govoru starocrkvenoslavenskog jezika (kao na glagoljskim misama).Najpopularniji molitvenik iz kojeg su se čitali blagoslovi polja i usjeva bio je od don Luke Terzića iz 1747. godine.

Blagoslovi maslina bi predstavljali doličnu scensku evokaciju, jer ne poznajem drugu župu u kojoj bogomolja danas ima oltar napravljen od panja masline kao u kapelici župnika u Krčulju. Čak i u Lunu je na takav način napravljena samo govornica u recepcijskom centru pri ulazu u maslinike, ali crkva i kapele nemaju takvih detalja. “

I nakon toga…mi pokušali napraviti kratki scenski prikaz doduše ne na šćavetu, već na  na našen primoštenskon, ali to ne znači da se nećemo do druge godine okušati  i u šćavetu: dio teksta u prilogu., UZ blagoslov malo zapivali i zaigrali kola jer ““Bolje da nestane sela nego običaja”

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 27 ožujka, 2018 17:21