VIDEO – Lorenta Fuštin i Biserka Palfi predstavile novu knjigu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 5 lipnja, 2023 14:48

VIDEO – Lorenta Fuštin i Biserka Palfi predstavile novu knjigu

Bepa i Vane – Libar 1, 3 dopunjeno izdanje.

U primoštenskom parku u nedaleko crkvice sv Roka  okupili su se mnogi kako bi pozdravili predstavljanje trećeg libra “Bepa i Vane” primoštenskih kroničarski, čvarica običajne kulture i jezika: Lorente Fuštin i Biserke Palfi. Nije to zapravo treća knjiga već nadopunjeno prvo izdanje-kaže nam Lorenta Fuštin dobra vila Primoštena i žena s tisuću interesa i brojnim talentima.

-Bepa i Vane Libar II” je lijep je, luksuzni libar, dok je Libar I bio siromaški opremljen, pa smo odlučile dopuniti to izdanje i teke ga zalizati, ušminkati, dodati friške slike i tvrde korice. I za ovu novu knjigu valjalo je imati force i zanesenosti, pretresti brojne stare zapise, dožuntati, složiti sve to, a ljubavi da i ne govorim.-  Lorenta Fuštin.

Autorice ove knjige zaljubljene su u svoj kraj, svoje misto, svoje ljude. One su čuvarice ognjišta. Ženskim librom objasnile su što je nekada primoštenska žena morala znati i raditi, dotakle su se i povijesti poznate primoštenske čipke, brojnih anegdota i pričica iz prošlosti primoštenskog kraja.

-Stisnite oči, vratite se u dane ditinjstva, pronađite malo sebe i mrlišite. Šta ćutite? Osluhnite more. Bor, tice i mrlis brnistre u punom cvatu. Arija je puna mrlisa. I kamen diše. Tute je naša prošlost, utrti puti i sićanja mnogobrojnih Primoštenac na sve. Tu su rane i sve radosti života. U ovoj knjizi smo svi mi. Mi smo stvarali događaje u prošlosti, a ako Bog da i budućnost ćemo graditi uz pomoć mladih. Čuvajmo svoju bašćinu, jer nema lišjeg mista na svitu do ovog našeg zavičaja i krila materinog.–rekla je predstvaljajući knjigu Lorenta Fuštin.

Lorenta Fuštin osim što sa svojom prijateljicom i suradnicom Biserkom Palfi napisala tri knjige, dobitnica je i nagrade OpĆine Primošten za očuvanje običajne i kulturne baštine, godinama je idejni vođa i motivator folklorno-običajne udruge građana “Krč”, organizator je zimskog i ljetnog karnevala, sudjeluju na raznim folklornim i karnevalskim manifestacijama u Hrvatskoj i u inozemstu a na raznim turističkim sajmovima po Europi Lorenta i njena Udruga paratili su primoštensku Turističku zajednicu.

Izvor teksta – Slobodna dalmacija

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 5 lipnja, 2023 14:48