Vjerojatnost pojave olujnog nevremena

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 22 veljače, 2016 12:05

Vjerojatnost pojave olujnog nevremena

Dulji niz godina izbjegavalo se u prognozama spominjati mogućnost tuče i pijavica, nego bi se na njih mislilo kod spominjanja „grmljavinskog nevremena“, „olujnog nevremena“, „grmljavinskih pljuskova“ i sl.

A i tuča i pijavice uobičajene su, premda većini ne i željene i ugodne meteorološke pojave, koje su nam se događale i prošlih mjeseci, jamačno će i u sljedećima, vrlo vjerojatno redom iznadprosječno toplima, što će povećati vjerojatnost njihove pojave jer u zagrijanoj atmosferi ima još više energije za razvoj olujnih procesa kod dolaska vlažnog i hladnog zraka.

Mjestimice ponovno moguće nevrijeme

Vjerojatnost pojave olujnog nevremena, pa i mjestimične tuče, osobito na Jadranu i pijavica, znatno se povećava i sljedećih dana, poglavito od potkraj utorka i tijekom srijede, što je dodatni povod za ovaj tekst, a i anketu na njegovom kraju. Naravno, ne u cilju uznemiravanja, stvaranja panike i senzacije, nego upravo suprotno.

Kao i u prošlim tjednima, i u sljedećem ćemo imati promjenljivo vrijeme, i još jednu izraženiju promjenu temperature zraka, a prije nje južinu – pad tlaka, jugo, jugozapadnjak… Uostalom, u večerašnjoj emisiji Vrijeme na Drugom Tomislav Kozarić, dipl. ing, meteorolog prognostičar Službe za vremenske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ-a) istaknuo je:

„Nakon današnjeg i sutrašnjeg uglavnom suhog i djelomice sunčanog dana, u utorak će na kopnu biti promjenljivo oblačno, te još malo toplije, a jugozapadnjak će slabjeti. Ponegdje će biti i kiše. U srijedu će zapuhati sjeverac i sjeverozapadnjak, a temperatura zraka bit će u osjetnom padu. Uz prolazno jače naoblačenje u gorju će biti i susnježice i snijega. U četvrtak ujutro mjestimice magla, a zatim ponovno oblačnije s oborinama, osobito tijekom petka, kada će najvjerojatnije biti i najhladnije, i osobito u gorju ponovno sa snijegom.

I na Jadranu sutra još uglavnom suho, a od utorka promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova, vjerojatno i uz grmljavinu. Kiša u srijedu na sjevernom Jadranu može biti i izraženija, a umjereno i jako jugo, mjestimice prolazno i južni i jugozapadni vjetar, okrenut će na umjerenu i jaku buru, ponegdje i s olujnim udarima, uz pad temperature zraka. U četvrtak će bura prolazno oslabjeti, mjestimična kiša moguća je uglavnom u Dalmaciji, a u petak ponovno na većini Jadrana.“

Dakle, već sutra, te posebice u utorak, na Jadranu ponovno ponegdje može biti poplavljenih riva, a uz premještanje ciklona i hladne fronte od utorka do petka povećana je i vjerojatnost mjestimičnog olujnog nevremena s većom količinom kiše u kratkom vremenskom razdoblju, pri čemu se ne smije isključiti ni mogućnost tuče – piše Zoran Vakula na hrt.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 22 veljače, 2016 12:05