Vjerovali ili ne, Primošten je više puta pohodio Adolf Hitler

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 24 studenoga, 2021 18:57

Vjerovali ili ne, Primošten je više puta pohodio Adolf Hitler

U svom zanimljivom libru “Stara primoštenska pripovijedanja i povijest” Jere Huljev Dupinov želio je zabilježiti što su drugi povjesničari i kroničari preskočili, te od zaborava spasiti bogatu primoštensku usmenu predaju. Najjači dojam na čitatelje, ali i povjesničare, ostavilo je poglavlje o starom primoštenskom pripovidanju i vladarima koji su pohodili Primošten.
Vjerovali ili ne, Primošten je, po predajama, više puta pohodio i zloglasni nacistički vođa Adolf Hitler. Doduše, tada još nije bio kancelar Trećeg Reicha
Pisac tek spominje da je Hitler drugovao s bratom Margarite Jurina, međutim ono što nije stalo u knjigu i danas živi u kolektivnom sjećanju najstarijih Primoštenaca

A oni su to prenijeli mlađima. Ta loza Jurinovih bila je, bez sumnje, imućna i dala je brojne intelektualce, među kojima se svakako ističe jezikoslovac fra Josip Jurin. Jedan potomak Jurinovih, Paško, bio je pitur u Beču i tamo je upoznao Talijanku Margaritu s kojom se i oženio. Njihov sin nije baš mario za soboslikarstvo, više ga je zanimalo ono umjetničko. Harni roditelji poslali ga na studij likovne umjetnosti u Pariz, gdje je potomak Margarite i Paška Jurina, po pričama, upoznao Hitlera koji se tada zanosio idejom da će postati veliki slikar.

Foto : Jere Huljev Dupinov

Između mladog Primoštenca i kasnijeg führera razvilo se prijateljstvo, a da bi dvoje nikad potvrđenih umjetnika moglo ugodno preživljavati u francuskoj prijestolnici svijeta, starom Pašku pomagali su “pituravati” bečke kuće i rezidencije koje su na Hitlera ostavile neizbrisiv dojam, pa je kist ubrzo zamijenio politikom. Primošten u doba Hitlerovih posjeta bio je daleko od turističke meke, međutim onda, kao i danas, imao je prekrasno plavo i čisto more u kojemu se budući nacistički zločinac volio brčkati. Više puta bio je gost obitelji Jurin, a u Primoštenu se i danas priča kako im je ostao dužan, tada golemih, 100 maraka.

Foto: Kuća u kojoj je navodno bio

– Nastojao je taj dug vratiti tijekom nacističke okupacije Primoštena. Nijemci su imali dvije kužine i, kada bi se nahranila vojska, po nalogu kancelara ostatak hrane Nijemci bi podijelili gladnom narodu – ne bez cinizma ispričao nam je naš izvor koji nipošto nije želio da se njegovo ime na bilo koji način povezuje s jednim od najvećih svjetskih zločinaca svih vremena.

U proljeće 1806. godine Primošten je posjetio još jedan okupator – francuski general Marmont! Dočekali su ga, piše Jere Huljev Dupinov, glavar sela Ante Huljev, župnik Šarafin i konte Vidović koji je Primoštencima na prijevaru, podmitivši suca u Šibeniku, želio oduzeti svu zemlju. Narod se pobunio, tužili su Vidovića zvanog Ventura, na kraju je presudio Beč, pa je ovaj konte morao glavom bez obzira pobjeći iz Primoštena. Ovaj turistički biser posjetile su i okrunjene glave, poput jordanskog kralja, a tu je rođendan slavio i Mihail Gorbačov.

Izvor : Slobodna dalmacija

Foto : Vatromet za rođendan Mihaila Gorbačova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 24 studenoga, 2021 18:57