Vlada uvodi nove osobne iskaznice s elektroničkim čipom koje će vrijediti pet godina!

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 30 travnja, 2015 10:58

Vlada uvodi nove osobne iskaznice s elektroničkim čipom koje će vrijediti pet godina!

Kad u skorijoj budućnosti stignete po novu osobnu iskaznicu, ona će tek naizgled podsjećati na staru. Negdje u njoj bit će skriven elektronički čip. Na njemu će biti vaši podaci, ali i takozvani certifikati.

Potpisni – koji će imati istu pravnu snagu kao vaš vlastoručni potpis, ali i identifikacijski koji će služiti za elektroničku potvrdu vašeg identiteta i pristup e-uslugama.

Kad jednom dobijete novu osobnu iskaznicu više nećete za sve morati odlaziti na policiju. Jednostavno ćete preko računala moći zatražiti brojna odobrenja dozvole i uvjerenja.

Sustav će se integrirati u već postojeći – e-građani. Uz osobnu će se dobiti i podaci za aktivaciju elektroničkog djela iskaznice i podaci za registraciju na portal.

Za razliku od sadašnjih 16, osobna će iskaznica biti obvezna s 18 godina, ali po potrebi moće će se izvaditi i za one mlađe. Bit će im korisna za potvrdu identiteta u raznim administrativnim postupcima tijekom obrazovanja, ali i za putovanja u zemlje Unije i ostale koje to dopuštaju samo s osobnom iskaznicom.

Cijena novih tek se treba utvrditi, ali svoje stare, ako ne želite ne morate mijenjati.

Postojeće vrijede sve do isteka. Nove, će pak vrijediti 5 godina, a starijima od 65 izdavat će se bez roka.

Izdavat će se hrvatskim građanima sa, ali i bez prebivališta u Hrvatskoj. Tako bi osobne iskaznice mogli izvaditi i svi oni kojima je krajem prošle godine po sili zakona odjavljeno prebivalište čime su ujedno i izgubili pravo na osobnu iskaznicu.

Izvor: RTL

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 30 travnja, 2015 10:58