Vlaga u kući vam pravi probleme? Nudimo vam nekoliko rješenja u borbi protiv te napasti

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 siječnja, 2017 14:57

Vlaga u kući vam pravi probleme? Nudimo vam nekoliko rješenja u borbi protiv te napasti

Crne mrlje, gljivice i plijesan, vlaga na zidovima – problem je koji pogađa mnoga kućanstva u vrijeme kada je velika razlika između unutarnje i vanjske temperature.

Uzroci vlage u kućanstvu mogu biti neispravni krovovi ili pukotine u zidovima, nedovoljno sušenje nakon izgradnje, prodiranje vode zbog puknuća cijevi ili poplava, nepravilno grijanje i ventilacija, loša izolacija. Osim građevinskih nedostataka i sam način stanovanja doprinosi prekomjernoj vlazi u zraku pa se tu ubrajaju tuširanje, kuhanje, sušenje robe, sobne biljke, nedovoljno provjetravanje prostora.

Osim estetskih, tu može doći i do zdravstvenih problema, pa vam donosimo savjete kako se riješiti tog neugodnog problema.

  1. Natopite krpu medicinskim alkoholom te time istrljajte mrlje na zidu i ostavite da se osuši. Bude li potrebno ponovite postupak.
  2. Jedna od opcija je i varikina. Zahvaćena mjesta poprskajte varikinom te tako ostavite. Nakon kratkog vremena ona će izbjeliti zid i dezinficirati pljesnivo područje. Nakon njene uporabe dobro prozračiti prostoriju.
  3. Pravilno prozračivanje prostora podrazumijeva da se prostor prozrači više puta dnevno, barem ujutro i navečer. Prozore je potrebno širom otvoriti na nekoliko minuta kako bi se vlažan i topli zrak zamijenio s hladnim i suhim, a zidovi i dalje ostaju topli.
  4. Ako se plijesan uhvatila za zidove, odmaknite namještaj kako se vlaga ne bi kondenzirala i na njega.
  5. Zavjese bi trebale biti odmaknute od zidova kako bi zrak mogao strujati iza njih.
  6. Izbjegavajte sušenje robe zimi u stanu jer ona znatno povećava vlažnost zraka.
  7. Odvlaživanjem zraka možete također spriječiti gljivice na zidovima. Na tržištu postoji nekoliko vrsta odvlaživaća. To su kemijski koji u sebi sadrže ultra upijajuće kristale soli u tableti ceresit powertab, koji na sebe vežu prekomjernu vlagu iz zraka. Vlagu pretvaraju u slanu otopinu koja se skuplja na dnu uređaja te se jednostavno izlije. Druga vrsta su mehanički-kondenzacijski odvlaživači koji pomoću ventilatora uvlače zrak i preko rashladnika gdje se voda kondenzira i slijeva u odvod. Dalje zrak putuje, grije se te suh i zagrijan izlazi u prostor.
PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 siječnja, 2017 14:57