Vozači, od nedjelje vrijede nova pravila na cesti

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus ožujak 24, 2015 20:11

Vozači, od nedjelje vrijede nova pravila na cesti

Od nedjelje počinje ljetno računanje vremena. Hrvatski autoklub je povodom toga za vozače pripremio podsjetnik o pravilima

Prema Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2015. godini od nedjelje, 29. ožujka, počinje ljetno računanja vremena i prestaje obaveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana.
No, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozači mopeda i motocikala tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima, u protivnom će biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kn. Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja prometnih propisa, HAK dodatno podsjeća na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

Gdje su svjetla obavezna tijekom cijele godine?
Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače u kojim su europskim zemljama tijekom vožnje obvezna dnevna svjetla kako bi mogli izbjeći neplanirano zaustavljanje i plaćanje kazni. Tako je tijekom godine obvezno upaliti dnevna svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj. U Ukrajini dnevna odnosno kratka svjetla obavezna su od 1. listopada do 30. travnja.
Na autocestama obavezna su u Italiji, dok su u Madžarskoj obavezna na cestama izvan naselja.
Svjetla i sigurnost
Obveza paljenja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena objašnjava se ekološkim razlozima (smanjenje ukupne potrošnje, a time i manja emisija CO2), dok prometni stručnjaci smatraju kako je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje, jer većom vidljivošću i za sunčanih dana doprinose povećanju sigurnosti prometa, a time i smanjenju mogućih nesreća. Nekoliko litara više potrošenog goriva tijekom cijele godine ne može se uspoređivati sa sačuvanim ljudskim životima.

Izvor:Dnevnik.hr

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus ožujak 24, 2015 20:11