Vozači, oprez, u ponedjeljak počinje škola !

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 8 rujna, 2019 19:04

Vozači, oprez, u ponedjeljak počinje škola !

U ponedjeljak počinje nova školska godina, na cesti će biti znatno više djece, pa nije naodmet još jednom upozoriti sve vozače, ali i druge sudionike u prometu, na pojačan oprez.

Apelira se na posebnu pažnju u zonama oko škola, a policija napominje i kako djeca ne stradavaju samo kao pješaci, već i kao putnici u vozilu s vlastitim roditeljima, koji se često ne drže zakonskih propisa i djecu voze na prednjem sjedalu, čak i bez zaštitnog pojasa.

“Sigurnost je briga i odgovornost odraslih, sve nadležne institucije moraju poduzeti sve kako bi djeca osigurala svoje pravo na sigurnost”, rekla je na konferenciji za novinare u Ministarstvu unutarnjih poslova pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Iako se broj poginulih na hrvatskim prometnicima smanjuje iz godine u godinu, pravobraniteljica kaže da su podaci o stradavanju djece i dalje zabrinjavajući – piše Dnevnik.hr

Hrvatskoj je prošle godine u prometu stradalo 1452 djece do 18 godina, a poginulo ih je sedmero, od čega dvoje na biciklu i petero u svojstvu putnika (troje u automobilu te po jedan na motociklu i četverociklu). U ovoj godini na cestama je poginulo šestoro djece.

“Svjedoci smo brojnih medijskih napisa o okolnostima njihova stradavanja. Svi moramo znati da djeca nisu svjesna svih opasnosti koje na njih vrebaju u prometu”, kazala je Pirnat Dragičević.

Kao glasnogovornica djece pozvala je sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise i budu posebno oprezni u blizini škola. Vozači moraju voditi računa o ograničenju brzine i moraju propuštati djecu na prometnicama.

Vozači djece moraju pak djecu prevoziti u propisanim autosjedalicama, uz korištenje sigurnosnih pojasa, bez korištenja mobitela i pušenja tijekom vožnje jer prema MUP-ovim podacima i dalje najviše djece u prometu stradava u vozilima svojih roditelja.

Pravobraniteljica je pritom upozorila da korištenje mobitela znatno umanjuje koncentraciju sudionika u prometu, vozača motornih vozila, bicikala, ali i pješaka u rizičnim situacijama.

Na početku školske godine u kojoj se u školskim klupama očekuje više od 38 tisuća prvašića, pravobraniteljica je pozvala vozače na poseban oprez, a roditelje da djecu nauče kako se sigurno kretati u prometu i poštivati prometne propise.

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 8 rujna, 2019 19:04