Za Badnjak i Božić prognoziraju lijepo i sunčano vrijeme

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 19 prosinca, 2014 11:16

Za Badnjak i Božić prognoziraju lijepo i sunčano vrijeme

Četvrtak je donio povratak sunca i kraj južine. Stabilizacija vremena dobra je vijest nakon novih kiša koje su ponegdje u Dalmaciji zadnjih dana bile obilnije. Točka je to na “i” ovogodišnjeg kišovitog prosinca. 
Osim kiše, ovogodišnji prosinac obilježava neobična toplina. Temperature su znatno više od normale za ovaj dio godine, a tome svjedoče i najviše dnevne temperature zraka izmjerene u Dalmaciji u četvrtak koje su dosezale proljetnih 17 Celzijevih stupnjeva. Ako tome dodamo temperaturu mora od 18°C na Visu i Mljetu, onda nema sumnje da zime nema ni u primislima.

Približavanjem Božića, sve se češće postavlja “vječno” pitanje: Hoće li za Božić pasti snijeg. Ako tome pitanju pristupimo statistički, odgovor glasi neće! Većina stanovnika obalnog područja Dalmacije i otoka nije za života doživjela padanje snijega i njegovo zadržavanje na podlozi. Bilo je dobrih “pokušaja”, kao prilikom ledenog udara krajem prosinca 1996. godine.

jaslice u primoštenu

Ako zanemarimo statistiku, koja nikako ne ide na ruku “snjegoljupcima”; niti aktualne prognostičke karte ne ulijevaju nadu u snijeg. Za obalu i na otoke to nije nikakvo iznenađenje, no o snijegu na dan ili uoči Božića nema govora u Zagori, pa čak niti u planinama.

Većinu dana do Božića pratit će nas stabilno i pretežno sunčano vrijeme. Sunčano će biti u petak, a i u dane vikenda samo prolazno može biti malo kiše, u planinama čak i vrlo kratkotrajnog i slabog snijega. Bura će u nedjelju sniziti temperature zraka, pa ćemo od ponedjeljka, pa sve do Božića (četvrtak) imati sunčano vrijeme s prohladnim noćima, ali i ugodnim dnevnim temperaturama koje će uz obalu i na otocima biti uglavnom od 11 do 14°C, u Zagori malo niže. U kotlinama Zagore bit će jutarnjeg mraza.

Tako će Badnjak biti sunčan i bez značajnog vjetra, slično će biti i na dan Božića. 

Ako je već prognoza do Božića prilično neupitna, zanimljivo je da nakon njega na prognostičkim modelima vlada pravi kaos. Dok jedni modeli predviđaju nastavak natprosječne topline, drugi nam već na dan sv. Stjepana predviđaju zimsku ciklonu sa snijegom nisko na planinama.

Bilo kako bilo, i ove godine, baš kao u pjesmama, bijeli Božić možemo samo sanjati.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 19 prosinca, 2014 11:16