Za vikend i dalje iznadprosječno toplo vrijeme

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 studenoga, 2015 09:16

Za vikend i dalje iznadprosječno toplo vrijeme

Veći dio Jadrana u petak ujutro imao je buđenje uz maglu. Zaredali su ovog studenog stabilni dan, a da nije povremene magle ne bi ni znali da nam za 17 dana počinje klimatološka zima. Da smo u kasnoj jeseni ne može se primijetiti ni po temperaturama mora koje u južnoj Dalmaciji dosežu iznimno rijetko viđenih 20 Celzijevih stupnjeva za ovaj dio godine. Vjerojatno se svi još dobro sjećamo izrazito kišovitog listopada ove godine, kada je najviše stradalo područje zapadnije od Šibenika. Tamo je lokalno palo preko 400 litara kiše po kvadrantom metru. Dosadašnji tijek studenog pokazao se pukom suprotnosti od listopada; ne samo da nije pala ni kap kiše, već su temperature zraka znatno više od uobičajenih. Vikend pred nama ne donosi promjenu! Zadržat će se suho, danju i relativno toplo. U subotu će još biti mjestimične magle, a novost je bura koja će se do kraja dana sa sjevernog dijela Jadrana širiti prema jugu. Ipak, ne radi se o jakoj buri i pitanje je koliko će pomoći osušiti zrak i rastjerati maglu. Novosti nema niti većeg dijela sljedećeg tjedna. Bit će pretežno sunčano i natprosječno toplo. Izostat će značajniji vjetar, pa će se ponovno mjestimice javiti magla. Aktualne prognostičke karte ipak predviđaju početak promjene vremena u dane nadolazećeg vikenda.

JADRAN:

Danas  nas očekuje stabilno vrijeme. Mjestimice će biti magle i niskih oblaka, najviše na moru i vanjskim otocima. Više sunca bit će u drugom dijelu dana. Noću će biti tiho, a danju će na moru puhati slab sjeverozapadnjak. Na sjevernom Jadranu će zapuhati slaba do umjerena bura koja će povremeno podno Velebita biti jaka. Slaba, rijetko gdje i umjerena bura, navečer će se proširiti i na Dalmaciju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 10°C, uz obalu i na otocima od 8 do 15°C. Najviše dnevne temperature zraka od 13 do 22°C.

Nedjelja donosi pretežno sunčano vrijeme, ali su niski oblaci i magla ponegdje i dalje mogući, osobito na otvorenom moru. U noći i ujutro slaba do umjerena bura, danju će uz obalu zapuhati slab zapadnjak i sjeverozapadnjak koji će popodne na otvorenom moru južne Dalmacije biti pojačati. Najviše dnevne temperature većinom od 15 do 20°C. Stabilno će biti i od ponedjeljka do petka, ali će se ponovno javljati mjestimična magla. Porast naoblake, pad tlaka zraka, jačanje juga i mjestimičnu kišu očekujemo u dane sljedećeg vikenda.

Foto-lipanj

UNUTRAŠNJOST:

Neki manji poremećaj mogao bi doći do nas tijekom vikenda. Iako u trenutku izrade prognoze modeli upućuju da neće biti (značajnije) kiše ili će ostati čak i potpuno suho, stavit ćemo mogućnost da možda padne malo kiše oko subote. Stvarno ako je bude bit će samo da malo smoči, ništa obilno ni dugotrajno. Općenito će za vikend biti više oblaka, a sa sjevernim vjetrom dnevna temperatura će se spustiti na vrijednosti primjerenije dobu godine. Jutarnja od 2 do 7, a dnevna između 10 i 14 Celzijevih stupnjeva.

Čini se da bi i u ponedjeljak i utorak vrijeme moglo biti suho i mirno. To i dalje znači da je u noći i ujutro moguća magla. Danju bi moglo biti sunca, ali ovisi o mogućem zadržavanju niske naoblake i magle. Vedre noći donose nam nižu temperaturu, možda i slab mraz, oblačne noći temperaturu iznad nule. Vedri dani donose nam ugodnu toplinu pa i dalje možemo govoriti o iznadprosječnoj toplini, možda opet blizu 20 Celzijevih stupnjeva!

Izvor: Crometeo.hr/Kristijan Božarov

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 14 studenoga, 2015 09:16