Za vikend stiže južina, pa dugi niz kišnih dana

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 15 siječnja, 2015 17:54

Za vikend stiže južina, pa dugi niz kišnih dana

Sljedećih dana sunce će postupno prepuštati “prijestolje” oblacima, a glavnina kiše očekuje nas u noći sa subote na nedjelju. Radi se o nadolazećoj cikloni koja neće donijeti zimu, već nekoliko dana juga.

U istom danu u Dalmaciji je izmjereno proljetnih +16°C i zimskih -7°C. Toplija varijanta zabilježena je u srijedu, a hladnija u ranim jutarnjim satima u Bisku. Ovakve temperaturne razlike posljedica su stabilnog polja povišenog tlaka zraka nad našim dijelom Europe. Sljedećih dana sunce će postupno prepuštati “prijestolje” oblacima, a glavnina kiše očekuje nas u noći sa subote na nedjelju. Radi se o nadolazećoj cikloni koju je Crometeo tim nazvao Kristina i koja neće donijeti zimu već nekoliko dana juga.

Danas će biti djelomično sunčan dan s promjenjivom naoblakom. Više oblaka na sjevernom Jadranu, gdje uglavnom u zaleđu Kvarnera može pasti malo kiše, a najviše sunčana vremena u južnoj Dalmaciji. Noću tiho ili slaba bura, podno Biokova umjerena. Danju će većinom puhati slabo jugo koje će navečer biti u postupnom jačanju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 10 do 16°C.

Petak će biti promjenjiv s izmjenama oblačnih i sunčanih razdoblja. Suho će sa više sunca biti u Dalmaciji, a oblačnije na sjevernom Jadranu gdje u zaleđu Kvarnera može pasti malo kiše, a kasno navečer i drugdje. Puhat će umjereno do jako jugo s vrlo jakim i olujnim udarima, navečer će dodatno ojačati.  Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C.

Umjereno do znatno oblačno bit će tijekom subote. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu jače naoblačenje s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, navečer će se širiti na Dalmaciju. Puhat će jako jugo s olujnim udarima na moru, ujutro su na otvorenom mogući udari juga preko 100 km/h. Navečer jugo  u slabljenju i u okretanju na lebić, prvo na sjevernom dijelu. Jutro toplije u odnosu na prethodne dane, danju temperature zraka bez veće promjene.

U nedjelju će još u početku biti promjenjivo s povremenom kišom, ali se do sredine dana očekuje postupan prestanak oborina, potom i djelomično razvedravanje. Zapuhat će slaba do umjerena tramontana. Bit će neznatno svježije u odnosu na subotu.

Nadolazeći tjedan po aktualnim prognostičkim materijalima bit će gotovo u cijelosti vrlo nestabilan, ali bez zimske hladnoće. Povremeno će sniježiti samo u višem gorju, a spuštanje snježne granice moguće je u dane vikenda.

Izvor:Dalmacijanews.hr

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 15 siječnja, 2015 17:54