Zašto opadaju zdravi plodovi?

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 25 listopada, 2017 14:48

Zašto opadaju zdravi plodovi?

Plodovi maslina opadaju u više faza. U prvoj fazi, kao i kod svih ostalih voćki, plodovi opadaju nakon što su se zametnuli, jer puno tek zametnutih plodova nije oplođeno. Ta prva faza je obično od 1. lipnja do 1. srpnja – piše maslina.slobodnadalmacija.hr

Druga faza je obično od početka srpnja do početka rujna. Posebno su u to doba štetne visoke temperature, kao što je bilo i ovoga ljeta, pa je zbog temperaturnog šoka došlo i do opadanja jednog dijela ploda, posebno kod mladih stabala.

Treća faza je razdoblje od početka rujna do početka studenoga. U to doba plodovi počinju mijenjati boju kožice i dostižu svojstvenu krupnoću. Baš takvo opadanje plodova pojavilo se ove godine nakon značajnijih kiša. Plod je počeo naglo rasti i debljati i onda je počelo opadanje. Pali plodovi uglavnom su zdravi.

Neki koji su pali početkom rujna vjerojatno su otpali zbog šteta od maslinova moljca. Također je nešto plodova palo uslijed jakih kiša i jakog vjetra. A neki su plodovi pali i od patule, tamo gdje je bila prisutna.

Opadanje plodova ovisi i od sorte, ali i od agrotehnike u maslinicima.

Stabla maslina koja su bolje obrađena i redovito se režu i gnoje započinju raniju zriobu, pa time imamo i ranije opadanje plodova. Snaga kojom se plod drži peteljke je svojstvo sorte i ono se postupno zriobom smanjuje.

Što je plod zreliji, to je njegova snaga vezivanja za peteljku slabija. Snaga vezivanja ploda na izboj ili peteljku ovisi i od visine roda. Snaga otpornosti ploda na odvajanje od peteljke nije u izravnom omjeru s količinom ulja u mesu.

Izvor:maslina.slobodnadalmacija.hr/ Mr. sc. Stanislav Štambuk

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 25 listopada, 2017 14:48