Zemlja: Četvrti najtopliji travanj, Rekordno topla prva trećina godine

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 20 svibnja, 2015 14:06

Zemlja: Četvrti najtopliji travanj, Rekordno topla prva trećina godine

Travanj  2015. godine je četvrti  najtopliji  travanj   na globalnoj razini. Taj je podatak  podatak  u svom redovitom mjesečnom izvješću objavila američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).  Temperaturni podaci na globalnoj razini postoje od 1880. godine. Kompletno izvješće dostupno je OVDJE.

Prva trećina 2015. godine (razdoblje siječanj-travanj) je  bila  rekordno topla na Zemlji. Prosječna  je temperatura bila za 0.80°C viša od prosjeka za 20. stoljeće.

Zadnjih 12 mjeseci (razdoblje od svibnja 2014. do travnja 2015) je bilo najtoplije 12-mjesečno razdoblje na Zemlji. S temperaturnim odstupanjem od 0.75°C to se razdoblje izjednačilo s 12-mjesečnim periodom od travnja 2014 do ožujka 2015. godine.  U protekle je dvije godine na Zemlji zabilježeno devet od deset najtoplijih 12-mjesečnih razdoblja (Razdoblje od rujna 1997. do kolovoza 1998 je rangirano kao osmo najtoplije 12-mjesečno razdoblje na Zemlji).

Prosječna  globalna  temperatura  kopna i oceana u travnju  2015. je bila  za 0.74 °C viša  od temperaturnog prosjeka  za 20. stoljeće .  Ovogodišnji  je travanj   trideset i deveti  uzastopni  travanj  koji je topliji od prosjeka (zadnji puta je travanj  bila hladniji od prosjeka 1976. godine.  Posljednji mjesec koji je na globalnoj razini bio hladniji od prosjeka je bila veljača 1985. godine

Temperatura kopnenih površina na Zemlji je u travnju   bila  za 1.11  °C veća od prosjeka za 20. stoljeće, a po tome je riječ o desetom  najtoplijem  travnju.

Na Sjevernoj polutci travanj   je sa temperaturnim odstupanjem od  +0.87 °C   bio peti  najtopliji  travanj u znanoj povijesti.  Na Južnoj polutci je  sa temperaturnim odstupanjem od  +0.42 °C  ovogodišnji  travanj  rangiran kao  četvrti najtopliji  travanj .

Rekordna toplina u travnju je zabilježena na Kubi, dijelovima južnog Meksika, u manjim područjima na zapadu Južne Amerike, na jugu Brazila te u istočnoj Tanzaniji i dijelovima Mauritanije.  U sjevernim krajevima središnje Rusije bilo je također znatno toplije od prosjeka, i za više od 5°C.  Hladniji travanj od prosjeka je zabilježen u mnogim krajevima središnje i zapadne Australije, dijelovima juga Azije te središnjem dijelu sjevera Afrike kao i na istoku Kanade.

Prosječna  temperatura svjetskih oceana u travnju   2015.   je  također bila najveća  u povijesti mjerenja za mjesec travanj, za 0.60 °C viša od prosjeka  za 20. stoljeće koji iznosi 16.0 °C.

Rekordna je toplina zabilježena na dijelu sjeveroistočnog Pacifika, dijelovima ekvatorijalnog Pacifika, kao i na nekoliko područja na ostalim svjetskim oceanima. Rekordno je hladna površinska temperatura oceana zabilježena u dijelovima sjevernog Atlantika između Kanade i Velike Britanije.

Nad istočnim i središnjim dijelom ekvatorijalnog Pacifika jača klimatski poremećaj El Nino. Površinska temperatura oceana  je za 1°C viša od prosjeka u tzv. Nino 3.4 regiji .

 

Karta temperaturnih odstupanja kopna i oceana  (°C) u travnju  2015. godine (u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.)

Izvor:Crometeo.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 20 svibnja, 2015 14:06