Međunarodni dan djevojčica

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 11 listopada, 2019 00:29 Updated

Međunarodni dan djevojčica

Danas, 11. listopada obilježava se Međunarodni dan djevojčica s ciljem stvaranja boljeg života i omogućavanja prava na obrazovanje i zdrav život.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 19. prosinca 2011. godine usvojila Rezoluciju 66/170 kojom je proglasila 11. listopada Međunarodnim danom djevojčica (IDGC) s ciljem priznavanja prava djevojčica i njihovih jednakih mogućnosti diljem svijeta. Tema prvog obilježavanja 2012. godine odnosila se na pitanje dječjih brakova.

 

Danas u svijetu živi više od 850 milijuna djevojčica. Ako želimo promijeniti svijet nabolje, moramo u njih ulagati. Ako djevojčica ide u školi, ona ostaje zdrava, uči prave vještine, udat će se kasnije, imat će manje djece i zdraviju djecu. Kada djevojka ili žena zarađuje plaću, ona će 90 posto svojih prihoda ulagati u svoju obitelj, te razbijati krug siromaštva.

Gotovo je 70 posto žena i djevojaka koje žive u siromaštvu. Kako bi eliminirali siromaštvo moramo ženama i djevojkama osigurati pravo na jednake mogućnosti. Procjenjuje se da čak 17 milijuna djevojčica u svijetu nikada neće stupiti u školsku učionicu.

Brojna istraživanja su pokazala da obrazovanje ima vrlo značajnu ulogu kako za društvo, tako i za djevojčice. Školovanje, a naročito srednje obrazovanje, ima trajni pozitivan efekt i utječe na smanjenje siromaštva, promoviranje jednakosti i promjenu ograničavajućih društvenih normi.

Djevojke moraju imati pravo odlučivati što će sa svojim tijelima, kada će se udati i kada će imati djecu. To mora postati jasno i svim svjetskim vođama, ako želimo iskorijeniti siromaštvo.

Mateo Galić  X-ICA

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 11 listopada, 2019 00:29 Updated
Napišite komentar

Nema komentara

Još nema komentara!

Napišite komentar! Na ovom članku još uvijek nema komentara, ali vi možete biti prvi.

Napišite komentar
Pogledajte komentare

Napišite komentar

Email adresa neće biti objavljena
Obavezna polja su označena*