50 godina primoštenskog turizma

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 19 svibnja, 2015 16:34

50 godina primoštenskog turizma

Ruševina primoštenskog hotela Raduča na punti jednog od najljepših dalmatinskih poluotoka, spomenik je hrvatskoj privatizaciji pred kojim će se i ovoga ljeta turisti pitati kakvi idioti vode Hrvatsku kad 20 godina ne žele obnoviti vrhunski turistički resurs u jednom od najljepših mjesta na obali.

U godini kad Primoštenci slave 50 godina bavljenja turizmom, dani turističke slave odavno su iza njih. Ono malo hotelskih kapaciteta što su ostali nakon devastacije hotela Raduča i Marine lučice, svelo se na ponudu sindikalnim gostima koji u nekad najjačem turističkom središtu Dalmacije ljetuju u sobama kategoriziranim na jedva tri zvjezdice.

– Ne možemo utjecati na tuđu imovinu. Država je prodala hotele mađarskom vlasniku i niti jedna Vlada s čijim smo predstavnicima pregovarali od 2001. godine kada smo preuzeli vlast u Primoštenu, nisu napravili ništa. Ako ništa ne žele poduzeti oni koji su potpisali ugovore, što preostaje nama? Primoštenci moraju shvatiti da hoteli više nisu njihovi, a ja ne razumijem kako ne shvaćaju da ako su prije 50 godina mogli izgraditi hotele, zašto to ne mogu danas, kad je kudikamo jednostavnije upustiti se u takav projekt – kaže načelnik Općine Primošten Stipe Petrina koji smatra da bi se Primoštenci trebali okupiti i zajedno podići kredite kojima bi gradili nove, luksuzne hotele pod brdom Gaj gdje bi uskoro trebala početi izgradnja velikog Gospina kipa, kao turističke atrakcije za buduće generacije.

Petrina je nedavno pokušao u ruševinama hotela Raduča organizirati svečanu sjednicu Općinskog vijeća u povodu Dana općine i 50. godišnjice primoštenskog turizma, ali mu vlasnici tvrtke Primošten hoteli nisu izašli u susret. Plan je bio okupiti stotinjak uglednika i odaslati poruku iz hotela izgrađenog davne 1965. godine, kad je predstavljao A klasu i sa 350 kreveta bio perjanica tamošnjeg turizma. U Domovinskom ratu je devastiran, a onda 2001. godine privatiziran uz obvezu vlasnika da ga uredi i stavi na tržište. Od tada je simbol najgore hrvatske privatizacije ikad i najbolja ilustracija zašto nam je u Hrvatskoj danas tako kako je.

Fotogaleriju pogledajte na ovom linku!

Izvor: Šibenik.In

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 19 svibnja, 2015 16:34