Večer Ive Furčića

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 18 kolovoza, 2022 07:46

Večer Ive Furčića

Kulturno-umjetničko-običajna Udruga Krč uz potporu primoštenske Turističke zajednice u srcu turističke sezone jednu večer posvetila stvaralaštvu pokojnog profesora Ive Furčića. Neki ljudi u memoriji vremena ostave dubok trag kako za svoju užu zajednicu tako i naciju u cjelini. Prof. Ivu Furčića svestrani glazbenik,folklorist, melograf, voditelj brojnih glazbenih skupina: zborova, orkestara, klapa… .

Na području srednje Dalmacije osnovao je preko 30 muških i ženskih klapa i za njih redovito pripremao klapsku literaturu, obrađivao pučke napjeve i skladao nove pjesme. I na ovogodišnjem Omiškom festivala u finalnoj večeri izvedene su dvije njegove pjesme, a još za njegovog života Omiški klapski festival posvetio je jednu večer njegovom bogatom autorskom stvaralštvu.

I „Primoštensko vinčanje“ od zaborava spasilo pero prof. Ive Furčića, njegovo uprizorenje izvodi se na pozornica diljem Hrvatske, ali i u europskim zemljama. I za to treba zahvaliti Udruzi građana „Krč“ i genijalnoj Lorenti Fuštin i njenoj ekipi.  Malo se zna da je napisao napisao Laganu dalmatinsku misu u duhu tradicijskog spontanog pučkog pjevanja za ženske vokale i to a cappella.

Scenaristi sigurno nisu imali problma za ispunit glazbeno –poetsku večer na glavnom primoštenskom trgu Rudina.

– Njegova knjige NARODNO STVARALAŠTVO PRIMOŠTENA spomenik su narodnog blaga. Knjiga je izdana 1984, a u njoj je su zapisani razni napjevi, tekstovi pjesama onog vremena, narodni život, tradicijski oblici gospodarstva, običaji vjerovanja, kola, igre, glazbala, narodne nošnje, kazivanja naših starih, njihove uzrečice i poslovice…zapravo život našega Primoštena od početka19. stoljeća do 1980. godine- kaže nam Lorenta Fuštin dobri duh kulturnog i običajnog Primoštena, književnica, istinska čuvarica narodnog blaga.

Svojim istraživačkim radom i upornim sabiranjem spasio je od zaborava naše naslijeđe.  Zapisivao je pripovijedanje još živih svjedoka vremena. To je nepresušna riznica običajne kulture. Sinoć smo vidjeli da se i najmlađi Primoštenci nadahnjuju Furčićevim stvaralaštvo. Pored naratora, čitača tekstova i maestrove poezije nastupile su i klape Capocesto, Adria, Romansa i Brodarica.

Tekst:VEDRANA STOČIĆ slobodnadalmacija.hr

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 18 kolovoza, 2022 07:46