Ad. 5) Iz Ženskog Libra

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 23 lipnja, 2014 11:37

Ad. 5) Iz Ženskog Libra

Ad. 5) Pofrigati fritule i pispalje

PISPALJI
Pispalji se činu od tista za pogaču. More se teke šćipnuti tista koje je stopanica umisila za ispeći pogaču, oli baška zamisiti. To se tisto ne triba primisiti, nego ka se tisto digne, oma se okinu mali babuljci tista i prstima rastanju. Tisto moreš rastanjiti ka obruč ili jaje po prsta debelo. Probužaj ga na više misti perunon i stavi frigati na prsuru u kojoj je svrućano prst ulja (more i maslinovo, ako nisu ukućani nisu priviše tenjoži) . Okreni ga s obe strane dok lipo porumeni. Ka’ ga makneš s ulja, vrgni ga na komad karte da popije višak ulja da te štumak ne zaboli, a onda š’ njin na pijat i dobro ga cukron zaspi. Pispaljima se veselu i stari i mali!

fritule
FRITULE
Ćerce moja, zaludu ti Božić i Uskrs, ako na Badnji dan i Veliki petak, a Primošćenka si po rodu oli po mužu, nisi pofrigala fritule.
Za pofrigati fritule od kila brašna tribati će ti 4 jaja, 4 zlice cukra, karticela vanilije, nagratane kore od jednoga lemuna, po volji moreš nagratati i naranže, litra mlika, bićerin rakije, dvi-tri zlice ruma oli kruškovca, koska friškoga kvasa, po volji suho grožđe, litra biloga ulja, vanilija i cukar za posipanje pofriganih fritul.
U malu tećicu razmrmi kvas, vrgni kućarin cukra i po čaše mlakog mlika. Ostavi na teplome da uskvasa.
Dok kvas kvasa, u velikoj teći izmišaj jaja, cukar, vaniliju, rakiju i rum, koricu od lemuna i naranže pa uspi brašno. Ka’ se kvas diga, dodaj ga u brašno, promišaj i pomalo dolivaj mlako. Kad se počnu stvarati mihuri, tisto je doro umisano, pa zdilu dobro pokri najprije čiston krpon, pa unda kojon dekon da mu bude teplo i da se more dignuti. Tisto mora naresti uduplo, da fritule budu kaj spužva mekane.
Kad je dizanje tista pri kraju, u teći debeloga podanka uli ulje pedalj visine i dobro ga stepli. Jeli ulje kako triba zagrijano moreš provati drškon drvene zlice. Vrgni dršku u ulje do dna teće i ako se oko drške stvaraju mali mihurići, oma moreš početi s friganjem. Prije friganje uspi suho grožđe, ako ga voliš i ako ga imaš.
Spremi kraj sebe mali kućarin i čašu vode. Ako si dešnjakinja, livon rukon zagrabi tisto i stisni šaku. Ono ča izađe između palca i kažiprsta, priduvati mokrin kućarinon i pomno stavi u ulje da ne štrapa. Kućarin umoči u vodu i jopet uvati tisto za novu fritulu. Tako čini dok more stati u zdilu. Kad jedna strana porumeni, perunon okreni na drugu bandu. Izvadi ih kutljačon, i stavi na kartu, neka karta posupa višak ulja. Primisti u drugu teću i pospi cukron i vanilijom. Viruj mi: neće ti prireštati nijedna dovečeri!

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 23 lipnja, 2014 11:37