BESPOVRATNA SREDSTVA: EU za dužu sezonu otvara fondove od 300 milijuna kuna

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 12 studenoga, 2015 14:29

BESPOVRATNA SREDSTVA: EU za dužu sezonu otvara fondove od 300 milijuna kuna

Čak 304 milijuna kuna nepovratnih potpora stoji od idućeg ponedjeljka na raspolaganju malim i srednjim poduzetnicima u turizmu koji su spremni ulagati u hotelske objekte radi produženja sezone 2016. godine.

Bilo da je riječ o gradnji novog bazena, kongresnim dvoranama, terasama, wellness-centrima ili sličnim sadržajima zbog kojih bi turisti dolazili u hotele izvan ljetnih mjeseci, poduzetnici mogu dobiti iz fondova EU-a nepovratne potpore od milijun do deset milijuna kuna.

U natječaju pod nazivom “Podrška razvoju malih i srednjih poduzeća u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela”, a za koji od ponedjeljka počinju prijave, mali poduzetnici mogu dobiti do 45 posto ukupne vrijednosti projekta, a srednji poduzetnici do 35 posto vrijednosti uloženog. Glavni kriteriji za dobivanje nepovratnih sredstava su broj zaposlenih i godišnji promet poduzetnika.

Sve to rečeno je na turističkoj konferenciji održanoj u sklopu sajma Gast-Pro koji je u srijedu započeo u Splitu, a na kojoj su sudjelovali turistički djelatnici, predstavnici banaka, konzultantskih kuća, HGK-a, turističkih zajednica, agencija i hotelijera. Financiranje ulaganja u podizanje kvalitete objekata u turizmu prati i HBOR, jer je jedan od važnih preduvjeta za dobivanje nepovratne potpore zatvaranje financijske konstrukcije za projekt te izvori financiranja, kazala je Mira Krneta, voditeljica HBOR-a za Dalmaciju.

Cijeli tekst pročitajte na slobodna dalmacija.hr

Krčenje zemljišta

Projekti za koje turistički poduzetnici mogu dobiti nepovratna sredstva iz EU fondova su: priprema i krčenje zemljišta, trošak gradnje, rekonstrukcije i modernizacije hotela, troškovi uređenja okruženja i okoline, komunalni doprinos, cijene vodnih i energetskih priključaka, trošak uporabne dozvole, materijalna imovina (namještaj, TV, oprema), ulaganja u mjere energetske učinkovitosti, troškovi informatičko-komunikacijskih rješenja, ulaganje u nematerijalnu imovinu, savjetodavne usluge, sudjelovanje na sajmovima i usavršavanje.

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 12 studenoga, 2015 14:29