BRAVO ZA OŠ PRIMOŠTEN: Za samo 10 kuna osigurali djeci zdravi obrok

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 22 siječnja, 2023 11:14

BRAVO ZA OŠ PRIMOŠTEN: Za samo 10 kuna osigurali djeci zdravi obrok

PIŠE ZDRAVKO PILIĆ/Šibenski.hr

Ako je i bilo dileme što se može napraviti s deset kuna, sada je više nema – čuda! Čuda se mogu napraviti, ako ima želje, volje, truda, ljubavi, pozitive… svega onoga što u Osnovnoj školi Primošten ima na tone i kubike.

I dovoljno je otvoriti vrata za vrijeme marende pa vidjeti tu sretnu košnicu koja puno zuji, a još više meda daje, te mališanke i mališane, kako sjede, objeduju, pričaju i slasno mljackaju svoj prvi jutarnji obrok, kako u zobenu kašu pripravljenu na bademovu mlijeku dodaju suho i svježe voće, bananu, grožđice, lješnjake, orahe i dodaju u nju meda – netko nečeg voli manje, a netko više.

PET DO PONOĆI
Sjede lijepo za stolom, svakom je u ruci žlica, a imaju i svoj pijat, imaju i mliječni napitak na stolu, ili čaj, imaju svaki dan i svježe voće. I nije monotono. Nego je jedan dan za marendu riža na mlijeku, drugi dan je pura, odnosno palenta s jogurtom, treći dan je fritaja od jaja s povrćem i pomidoricama; jedan je dan kruh namazan maslacem i medom, drugi je kruh sa sirnim namazom i pancetom. To je, da ne duljimo, tjedni meni marende u Osnovnoj školi Primošten što ga je na Fejsu objavila Amalija Pancirov, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i diplomirana knjižničarka, marende koja je u cijeloj Hrvatskoj podigla toliko buke i zbrke, marende od 10 kuna ministra Fuchsa, a u Primoštenu pobire samo pohvale, kako roditelja, tako i svih onih koji su za nju čuli.

– Kako vam je to uspjelo? – pitamo ravnateljicu Mirjanu Matić. A ona odgovara iskreno, iako kroz osmijeh.

– Teško! Znate kad kažu da vam je obavijest o nečem stigla u pet do ponoći? E, nama je ovo stiglo u zoru, pred svitanje. Jest, pisalo se o tome da će marenda krenuti, odnosno njezino financiranje u medijima, ali mi u školi smo službenu obavijest o tome dobili točno pred zimske praznike, 23. prosinca.

Bio je to zadnji nastavni dan u prvom obrazovnom razdoblju i do 9. siječnja, kad je prvi radni dan, imali smo neka dva tjedna da se organiziramo i pripremimo – govori nam ravnateljica škole, koja je ujedno i profesorica biologije i kemije u školi, koja je tu zajedno sa svojim timom, u kojem je još tajnica škole Iva Bakotić, profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Ana Matošin, te Amalija Pancirov…

Kontaktirali su sve druge profesore, koji su putnici, okupili ih, i onda su, dumajući kao profesor Baltazar, napravili inventuru svega s čim raspolažu. I onog što im fali! A toga je bilo čak i više od ovog prvog. Opreme škola su, kako svi znamo, danas jako diskutabilne, pogotovo onih starijih, kao što je primoštenska, koja je stara 36 godina.

– Stavili smo na papir što nam je s kuhinjom i opremom, kakvi smo s kadrom, koliko imamo učenika, što možemo napraviti u vlastitu aranžmanu, a paralelno smo promatrali i mogućnosti nekakvog cateringa jer je Primošten turističko mjesto, ali barem zasad nismo našli nikoga tko je zainteresiran za to i tko bi mogao isporučiti nekakav kuhani obrok za ove novce koje mi imamo. I onda smo mi sami u školi krenuli sastaviti nekakav obrok, pa smo uspjeli u ova dva tjedna ubaciti po dva jednostavnija topla, kuhana obroka, omlet, odnosno fritaju, rižu na mlijeku, i zobene pahuljice, te puru.

Imamo kuharicu, ali samo na pola radnog vremena, ona vam je od osam do podne, za samo četiri sata ne stigne ni narezati kruh, namazati na njega med i maslac, a kamoli još nešto i skuhati. Na sreću, imamo dvije pauze, ovi mlađi učenici u razrednoj nastavi imaju pauzu nakon drugog sata, a stariji u predmetnoj nastavi nakon trećeg, pa se nekako uspijemo organizirati, uz pomoć dežurnih učitelja, dežurnih učenika i sve pripremiti. Trudimo se! – govori nam ravnateljica.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

Foto:OŠ Primošten

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 22 siječnja, 2023 11:14