Ružan prizor zar ne?

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 9 siječnja, 2015 18:31

Ružan prizor zar ne?

Ukoliko ne želite ovakav prizor gledati uskoro sa svog prozora, molimo potpišite peticiju za zaustavljanje planova za bušenje nafte i plina u hrvatskom dijelu Jadranskog mora. Ovi planovi ozbiljno bi ugrozili okoliš i ljude koji žive u ovoj regiji. Molimo pronađite cijeli tekst peticije u nastavku.

Hvala Vam.

Poštovane dame i gospodo,

Ljubazno vas molim da zaustavite daljnje planove oko bušenje nafte i plina u hrvatskom dijelu Jadranskog mora.

Ovi planovi ozbiljno bi ugrozili okoliš i ljude koji žive u ovoj regiji.

Jadranska regija jedna je od svjetski najdragocjenjenijih i najcjenjenijih destinacija . Naime, hrvatski Jadran je služio milijune europskih turista mnogo desetljeća. Turizam je najveći doprinos hrvatskom uslužnom sektoru i njegov prihod od nekoliko milijardi eura godišnje čini značajan dio nacionalnog BDP-a . Pozitivni učinci turizma osjećaju se u cijelokupnom hrvatskom gospodarstvu – u povećanom opsegu poslova ne samo u turizmu i uslužnom sektoru, nego i u svim ostalim sektorima. Svaki posjetitelj očaran je prirodnim ljepotama hrvatskog Jadrana. Eksploatacija nafte i plina ozbiljno bi narušila i ugrozila ljepotu netaknute prirode, i kulturu turizma koja je od vitalnog značaja za ekonomski opstanak mora i priobalja.

Cijeli proces bušenja podmorja stvara zagađenje i štetan je i za ljude i za cjelokupni morski svijet. Naftne platforme stvaraju i otpuštaju otpad – otpadne isplake i metalne strugotine, uključujući toksine kao što su olovo, živa, krom i benzen – izravno u more. Samo jedno bušenje platforme može otpustiti 90.000 tona isplake i metalne strugotine u more, zagađujući ga i ugrožavajući morski život i kvalitetu vode. Osim platformi za bušenje, svakim prometovanjem tankera ovim morem riskira se daljnje zagađenje, budući da se svake godine 635 tisuća tona sirove nafte iz plovila izlije u Sredozemno more.

Sve to duž kilometara zaštićenih morskih područja, sa više od tisuću hrvatskih otoka i otočića.

Najvažnije nacionalno prirodno bogatstvo, Jadransko more, mora biti zaštićeno.

Apsolutno je jasno da ovaj projekt nije u skladu sa zaštitom hrvatskog dijela Jadranskog mora i on mora biti zaustavljen.

Hvala Vam.

nafta u jadranu

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 9 siječnja, 2015 18:31