Cijela županija radit će na razvoju cikloturizma: Biciklisti su ključ za produljenje sezone, a privući ćemo ih s 89 staza dugih 2.500 kilometara

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 11 srpnja, 2018 11:51

Cijela županija radit će na razvoju cikloturizma: Biciklisti su ključ za produljenje sezone, a privući ćemo ih s 89 staza dugih 2.500 kilometara

Svi gradovi i općine županije, kao i brojne ustanove i biciklistički klubovi potpisali su danas sporazum o suradnji čiji je cilj provedba plana razvoja cikloturizma Šibensko-kninske županije. Župan Goran Pauk i direktorica županijske Turističke zajednice Željana Šikić istaknuli su važnost cikloturizma za produljenje turističke sezone, a kazali su kako je županija u tri godine od četrdesetak označenih staza došla do broja od 89 staza u dužini od 2.500 kilometara.

– Ovim Operativnim planom, kao i kod svih strateških dokumenata, analizirali smo strateško stanje na području županije, proveli smo istraživanje bitnih elemenata, definirali ciljeve i prepoznali razvojne projekte. Sve to sa željom da se pozicioniramo kao kvalitetna cikloturistička destinacija. Cikloturizam je bitan segment soft adventure turizma i tržište koje kontinuirano raste, a procjene kažu da u Europi imamo preko 60 milijuna aktivnih biciklista i to 60 posto muškaraca i 40 posto žena. Tako da smo ozbiljno shvatili ovu mogućnost i pokušavamo se pozicionirati kao kvalitetna destinacija – kazao je župan Goran Pauk.

Župan je dodao kako su prije sustavne izrade biciklističkih staza, na području županije postojale staze na području lokalnih turističkih zajednica te je sve skupa bilo oko četrdesetak evidentiranih staza.

– Neke su se lokalne zajednice aktivnije angažirale, a tu su prednjačile Vodice. 2015. godine imali smo samo četrdesetak evidentiranih staza, manji dio je bio označen i tu smo se angažirali preko županijske Turističke zajednice pa je od 2016. godine pokrenuto mnogo toga oko izrade i označavanja staza. Danas imamo evidentiran oko 89 staza u dužini 2.500 kilometara što je respektabilan podatak. Radimo turističke brošure, pripremaju se biciklističke karte. Radimo na nekoliko projekata, pred potpisivanjem smo ugovora za označavanje 11 staza, a kao županija podržali smo projekt Medcycle tour na području Mediterana za uspostavu mediteranske rute od Španjolske do Grčke. Razvojna agencija partner je na projektu Adris Cycle što je jedan od podprojekata Interreg projekta tako da aktivno radimo na daljnjem razvoju cikloturizma – istaknuo je Pauk.

Direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije Željana Šikić istaknula je važnost razvoja cikloturizma za produženje turističke sezone na našem području.

– Krajem 2015. godine Turistička zajednica prepoznala je važnost cikloturizma kao jednog od turističkih proizvoda čiji je cilj  produženje turističke sezone. Cikloturizam je tad bio neorganiziran, a na područjima lokalnih samouprava postojale su neke staze s različitim stupnjem razvijenosti. Nakon potpisivanja sporazuma o razvoju cikloturizma revidirali smo staze, definirali rute i prilagodili ih realnim potrebama i kategorizirali ih. Staze se označavaju kako bi bile korisnije i prepoznatljivije cikloturistima i kako bi bili konkurenti na tom zahtjevnom području. Pokrenuli smo web stranicu Bike and hike i sad nam ostaje razvijati segment hike turizma – kazala je Šikić.

Mirela Srkoč Šenkinc iz tvrtke CikloProm koja je izradila Operativni plan kazala je kako je Šibensko-kninska županija prva obalna županija koja je donijela operativni plan za razvoj cikloturizma, a naglasila je kako je cikloturizam jedan od segmenata u koje treba sustavno ulagati.

Operativni plan razvoja cikloturizma Šibensko-kninske županije za razdoblje do kraja 2020. godine izrađen je u svrhu daljnjeg razvoja cikloturizma kao važnog selektivnog oblika turizma na području županije. Taj plan temelji se na Akcijskom planu razvoja cikloturizma RH i na županijskom Master planu razvoja turizma.

Sporazum su potpisali Šibensko-kninska županija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, gradova Šibenik, Vodice, Drniš, Knin i Skradin kao  i 15 općina Šibensko-kninske županije, Ministarstvo unutarnjih poslova – Policijska uprava Šibensko-kninska, Hrvatske ceste – tehnička ispostava Šibenik, Županijska uprava za ceste na području Šibensko-kninske županije te biciklistički klubovi Adrion Oros, Fortica, Kamena, Faust Vrančić, Primošten, Krka, Petar Svačić i Brdsko-biciklistički klub Orlov krug.

Izvor:Šibenik.in
Foto:Ivan Pancirov

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 11 srpnja, 2018 11:51