Crvena palmina pipa i palmin drvotoč uništili još jednu palmu

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 3 prosinca, 2014 15:32

Crvena palmina pipa i palmin drvotoč uništili još jednu palmu

Još jedna palma podlegla je napadima ovih nametnika koji su se izgleda dobrano proširili i Primoštenom i Dalmacijom. Kao što smo već pisali prije dva mjeseca (link) kad su komunalci morali ukloniti nekoliko uništenih palmi, ovi nametnici se šire brzo i u velikim razmjerima. Od prelijepe palme ostane samo oronula i propala biljka. Hoćemo li i dalje biti svjedoci uništavanja ove prekrasne flore ostaje nam da vidimo, s obzirom da je teško otkriti ove nametnike i da prognoze stručnjaka nisu nimalo dobre za područje cijele obale, palmama se ne piše dobro.

uništena palma na rivi

uništena palma od nametnika

bolesne palme u primoštenu

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je i kako izgledaju simptomi napada. To su prisutnost piljevine na kruni ili na deblu palme, prisutnost perforiranih ili izgrizenih listova, prisutnost dugačkih hodnika unutar palmina debla, deformirano i abnormalno izvijanje debla palme (nakošeno deblo), te sušenje palmi, osobito središnjih listova.
Zbog napada obaju štetnika stablo palme fiziološki slabi i postaje podložnije propadanju i urušavanju, te postaje potencijalna opasnost za okolinu. Pipa i drvotoč mogu uništiti unutrašnjost stabla palme bez vidljivih vanjskih znakova uginuća biljke.

Foto: Luigi Shkreli © PrimoštenPlus

PrimoštenPlus
od PrimoštenPlus 3 prosinca, 2014 15:32