Dalmacija u crvenom: Poharat će nas nesnosne vrućine i ekstremne suše!

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 24 lipnja, 2016 10:25

Dalmacija u crvenom: Poharat će nas nesnosne vrućine i ekstremne suše!

Protekle noći živa u termometru na obalnom području srednje Dalmacije nije se spuštala ispod 25 stupnjeva Celzijevih, a već jutros u hladu je bilo 28 stupnjeva. Tijekom dana puhat će slab do umjeren zapadni vjetar, a u unutrašnjosti županije mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. Vruće i sparno bit će i idućih dana, a tek početkom tjedna moguća je prolazna kiša.

Dostupni prognostički materijali najavljuju da nas čeka iznadprosječno toplo ljeto, posebice na području Dalmacije i istočne Slavonije, gdje će temperature premašivati ljetne standarde i mogle bi premašiti 40 stupnjeva Celzijevih!

Ekstremne suše pogodit će čitavu Hrvatsku, a posebice će biti izražene tijekom kolovoza, pa svi koji se bave poljoprivredom trebaju povesti računa da na vrijeme osiguraju dovoljno vode za svoje nasade.

Ipak, velike vrućine koje nam prethode i manjak padalina mogao bi uzrokovati prvenstveno zdravstvene probleme. Svi koji se izlažu suncu stoga trebaju nositi laganiju, široku, svijetlu odjeću od prirodnih materijala, zaštititi glavu šeširom ili kapom i sunčanim naočalama, i jesti manje, lakše obroke te unositi što više tekućine u organizam. Izbjegavajte kavu, zaslađene sokove, hladna i gazirana pića te alkohol.

Naporni fizički rad treba izbjegavati, a ako je ipak neophodan, poželjno je da se obavlja između 4 i 7 sati ujutro, te poslijepodne nakon 17 sati.

Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova, pogotovo one za pojačano mokrenje i snižavanje tlaka.

Bolesnici i oni koji se osjećaju loše, imaju vrtoglavice, osjećaju slabost, nemoć ili izrazitu žeđ i glavobolju, moraju biti u rashlađenoj prostoriji i češće piti vodu. Ukoliko se stanje ne smiri, potražite liječničku pomoć, savjeti su Ministarstva zdravlja.

Redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom i odjenuti ih u laganu odjeću koja također štiti od UV zraka. Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

Izvor:Šibenik.in

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 24 lipnja, 2016 10:25