DOBITNIK NAGRADE ZA PROMICANJE KULTURE: U Jurlinovim dvorima je zbirka sakralnih umjetnina kakvu u županiji nitko nema

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 30 lipnja, 2017 11:24

DOBITNIK NAGRADE ZA PROMICANJE KULTURE: U Jurlinovim dvorima je zbirka sakralnih umjetnina kakvu u županiji nitko nema

Don Stipe Perkov iz Primoštena Burnjeg dobitnik je ovogodišnje nagrade Šibensko-kninske županije za višegodišnji rad i iznimno značajan doprinos u kulturi i očuvanje kulturne baštine Šibenske biskupije i Šibensko-kninske županije. Nagrada nimalo ne čudi, jer iako svećenik, don Stipe Perkov još od 1976. godine kad se vratio u primoštensku župu u obiteljskim Jurlinovim dvorima bavi se agro-turizmom, ali i prikuplja vrijednu etnološku i umjetničku zbirku. Isto tako, aktivan je u izdavaštvu i organizaciji brojnih kulturnih manifestacija.

Od 2013. godine je i povjerenik za medije i kulturu Šibenske biskupije, a na tu funkciju postavio ga je biskup u miru Ante Ivas. Glavni je i odgovorni urednik ‘Mihovila’, glasnika biskupije.

Ono zbog čega je nagradu Županije najviše zaslužio, i na što je don Stipe najviše ponosan je što su njegovi rodni Jurlinovi dvori koje je cijeli život obnavljao i pretvorio ih u agroturističku i kulturnu atrakciju koju je 2008. Ministarstvo kulture uvrstilo na listu kulturnih dobara Republike Hrvatske.

– Zapravo sam pionir agro-turizma, s tim sam krenuo u Jurlinovim dvorima još 1979. godine. Dvori su bili uništeni i napušteni nakon Drugog svjetskog rata, a moju obitelj nisu poštedjeli ni fašisti, ni nacisti ni komunisti. Malo pomalo obnavljao sam svoje nasljedstvo i sad tu imamo sedam kamenih kućica usred kojih je dvor i vrt, kojeg zovem rajskim – govori don Stipe dok nam s ponosom pokazuje stari kameni stol kojem fali jedan dio kojeg su odlomili talijanski fašisti i koji mu sad služi kao ponosno podsjećanje da su Jurlinovi dvori izdržali sve nedaće.

U sklopu dvora tako je čatrnja, stara kužina u kojoj se zimi oko ognjišta okupljala i grijala don Stipina obitelj. Uređene su i spavaće sobe u starinskom stilu s nizom autentičnih predmeta.

– U jednoj od kućica uredili smo kapelicu, koja također ima svoju umjetničku vrijednost. Prozori na njoj su zapravo vitraji, djelo njemačke umjetnice Edith Marie Heinzem koja je u Jurlinovim dvorima htjela osnovati umjetničku koloniju. Pristao sam na to u zamjenu da obnovi dvore, a ona  bi dobila atelje. Već je pripremila tu prebaciti svoju zbirku, ali zbog peripetija sa zakonima one bivše države nije ih mogla unijeti u Hrvatsku, pa je sve umjetnine uskladištila u Trstu. Na kraju je sve to propalo, ali su nam ostali ovo vitraji – kaže svećenik zaljubljen u umjetnost.

Zanimljiv detalj o kapelici je i što se u njoj udala Ana Rukavina, tragično preminula novinarka iza koje je ostala zaklada za borbu protiv raka.

U velikom dvorištu napravio je i pravu malu pozornicu i gledalište koje podsjeća na amfiteatar, a u kojem su održavane i pjesničke večeri.

U jednoj od kamenih kućica je i sakralna zbirka umjetnina i knjiga kakvu, kaže don Stipe, nema nitko u županiji, a do nekih od tih predmeta je došao sasvim slučajno.

– Neke župe su uređivale svoje prostore i crkve, a ove neke starije stvari činile su im se kao da su za otpis. Zato sad tu u zbirci imamo korpus tijela Isusa iz 12. stoljeća te Gospu od alabastra iz 16. stoljeća i mnoge druge vrijedne predmete – ponosno nas provodi kroz zbirku svećenik.

Ne skuplja samo stare predmete, u novom dijelu Jurlinovih dvora i veliki je izložbeni prostor gdje se nalaze brojne umjetnine akademskog slikara i ponajboljeg hrvatskog grafičara Zvonimira Vile.

– Vila je napravio 12 portreta mojih predaka, a na nekim sam i ja u nekim težim životnim situacijama. Primjerice, na jednom me nacrtao jako mršavog jer sam imao tifus. Napravio je i svoje viđenje Križnog puta koje je također izloženo u dvorima i dosta drugih stvari. Tu su i umjetnine Dragutina Bešinića, Tomislava Pavletića, Nade Čabro i drugih – objašnjava don Stipe Perkov.

U novom djelu Jurlinovih dvora je i knjižnica koju je nazvao po omiljenom šibenskom biskupu Josipu Arneriću. Uz brojne knjige, od kojih se neke izuzetno vrijedne i dosta stare, poput Obrednika Bartola Kašića iz 1640. godine tiskanog u Rimu, don Stipe tu čuva i svoje dnevnike.

– Riječ je o pet tisuća stranica ispisanih rukom. Svaki dan navečer napišem gdje sam bio taj dan, što sam radio i neka svoja razmišljanja. Nisam još odlučio što ću s njima, ali volio bih da ih netko objavi. Kako tu ima i osjetljivog materijala koji bi mogao poslužiti kao dokument raznih vremena i za Hrvatsku i za crkvu kroz koja sam prolazio, ipak bi bolio da do objavljivanja prođe neko vrijeme. Ima tu zbilja zanimljivog materijala. Dio već vadim za svoje memoare, ali bilo bi, vjerujem, interesantno i u potpunosti ih objaviti – kaže dobitnik županijske nagrade za promicanje kulture.

Ako se svemu tome pridoda i da je don Stipe autor knjiga ‘Iskon’ i ‘Kumpar Špiro’, zbirke poezije ‘Nizbrdicom uzbrdo’, da je osnovao ogranak Matice Hrvatske u Primoštenu i otvorio knjižnicu i čitaonicu ‘dr. Ante Starčević’ u Primošten Selu i Dragi, nema druge reći nego da je nagrada za promicanje kulture otišla u prave ruke.

– Osnovao sam i KUD Sceti Juraj, pjevačku skupinu ‘Divojke s Bojane’, pokrenuo glasilo župe Primošten Stanovi ‘Vjera u kamenu’, ‘Primoštenski glasnik’, ‘Sveti Mihovil’ kao glasilo šibenskih župa, ‘Sveti Mihovil’ šibenske biskupije za vrijeme biskupa Badurine a i sadašnjeg  ‘Mihovila’. Bio je tu od 1999. do 2013. godine i ‘Gospin glasnik’ – o svojim djelima govori don Stipe Perkov.

Član je i šibenskog stola ‘Družbe Braće Hrvatskog zmaja’, a njihovi sastanci održavaju se baš u knjižnici ‘Josip Arnerić’ u Jurlinovim dvorima.

Fotogaleriju pogledajte OVDJE

Izvor/Foto:Šibenik.in

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 30 lipnja, 2017 11:24