Doznajte detaljnu prognozu vremena za dane vikenda

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 22 svibnja, 2015 11:18

Doznajte detaljnu prognozu vremena za dane vikenda

Sredozemna ciklona donijela nam je kišu i osvježenje, a glavnina kiše tek je ispred nas

Dugo najavljivana promjena vremena stigla je tijekom četvrtka do naših krajeva. Promjenu je donijela  ciklona koja se centrom nalazila iznad Italije, a koja će djelovati na vrijeme u Dalmaciji sve do kraja tjedna. S obzirom da u dosadašnjem tijeku proljeća nije bilo značajnih količina oborina, aktualna kišna ciklona itekako je dobro došla poljoprivrednicima i vegetaciji u cjelini, osobito prije vrućih ljetnih mjeseci. Obilnih oborina bilo je već tijekom četvrtka. Prema podacima mreže meteo postaja Pljusak.com, 76 litara kiše po kvadratnom metru palo je u Dubravicama, 74 u Starigrad Paklenici, Zadru 45 itd. U četvrtak su najviše dnevne temperature u Dalmaciji bile 3 do 8°C niže u odnosu na srijedu.

Petak će proteći u znaku umjereno do znatno oblačnog vremena s čestom kišom, ponegdje i pljuskova s grmljavinom. Mjestimice će pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, u Dalmaciji većinom jugozapadnjak i jugo, ujutro ponegdje i zapadnjak do sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 25°C.

Promjenjivo i vrlo nestabilno, s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će u subotu. Povremeno će biti kiše, a lokalno su mogući izraženiji grmljavinski pljuskovi, osobito na moru srednjeg Jadrana. Puhat će većinom slabo do umjereno jugo, na moru Dalmaciji povremeno i pojačano, na sjevernom Jadranu jugo i levant. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 14°C, uz obalu i na otocima od 14 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 16 do 22°C.

Promjenjivo će se nastaviti i tijekom nedjelje. Više suha vremena na sjevernom Jadranu, osobito Istri, a u Dalmaciji će povremeno biti kiše, pljuskova i grmljavine. Stabilnije u drugom dijelu dana, osobito navečer. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena bura, u Dalmaciji većinom jugo i levant, slabit će krajem dana i okretati na slabu buru i sjeverozapadnjak. Temperature zraka neće se bitno razlikovati u odnosu na subotu.

Sljedeći tjedan donosi postupno više suhog i sunčanog vremena, iako će lokalnih nestabilnosti i dalje biti.

Izvor:Dalmacijanews.hr/Rade Popadić

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 22 svibnja, 2015 11:18