Evo kako ćete dobiti koju litru ulja više

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 10 listopada, 2014 21:59

Evo kako ćete dobiti koju litru ulja više

Kako izbaciti crve iz plodova maslina – pitanje je koje muči ovih dana maslinare s kraja na kraj maslinarske Hrvatske. Maslinova muha učinila je svoje, razbahatila se kao malo koje godine i svi plodovi imaju crva, a kako su plodovi već tako probušeni, oksidacija ulja u plodovima je već počela. Ali i takvog ulja će biti malo, urod je svuda tek deseti dio uroda normalnih godina.

Ono malo maslina koje su ostale na stablima i nisu popadale po zemlji daleko su od izgleda zdravih plodova. Na prstima jedne ruke dalo bi se po maslinicima Dalmacije izbrojiti one koji su prošli lišo, čiji plodovi su zdravi i bez crva. Riječ je uglavnom o zaista rijetkim provjetrenim pozicijama na višim nadmorskim visinama.

Ali što da rade svi ostali? Kako će do idućeg broja časopisa ‘Maslina’ Slobodne Dalmacije za rješenje ovih problema biti prekasno, odgovore smo potražili odmah.

– Poberite masline, plodove stavite u velike plastične vreće i vreće dobro zatvorite. Kako nema zraka, crvi će izići iz plodova i ostati na vreći. To napravite petnaestak sati prije nego što ćete plodove odnijeti na preradu u uljaru.

masline primošten

Bolje od držanja u moru

Nije dobro da plodovi duže od tog vremena stoje u plastičnoj vreći. Dakle, natempirajte toliko vremena prije prerade. Istresite ih potom u kašete, crvi će ostati u plastičnoj vreći, a ono malo crva što je na plodovima ostalo, isprat će se kod pranja plodova u uljari – savjetuje čitateljima “Slobodne” poznati znalac dr.sc. Mirko Gugić.Ova varijanta je puno bolja od preporuke da se, kako bi crvi isplivali, plodovi dva dana drže u vodi ili moru.Preporučuje je i maslinar Zoran Nonković. On ima 220 maslina od petnaest i jedanaest godina u Tinju, u općini Benkovac, iznad Biograda na Moru. Ovih dana s njih je ubrao dvije tone plodova, a crva se riješio upravo na ovaj način i zadovoljan je.

– Uzmite one velike plastične vreće s kojima naš svijet ide u berbu grožđa, odmah kad poberete plodove maslina, stavite ih u te vreće i dobro vreće zatvorite. Dogovorite uljaru za petnaestak sati i problem s crvima ostat će u vrećama. Ja sam tako napravio i dobio dobro ulje – kaže Nonković.

Zaboravite insekticide

A što da se radi s pocrnjelim plodovima popadalim ispod stabla masline? Jesu li oni, takvi puni crva, izvor zaraze i za iduću godinu? Čuju se preporuke sve politi inskticidima Rogorom ili sličnima, ali i dr.sc. Mirko Gugić i dr.sc. Miro Katalinić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša jednoglasni su:

– Ne treba trovati zemlju insekticidima nego treba što dublje isfrezati tlo pod maslinom gdje su ti popadali plodovi. I dva puta ako treba. Sad će ličinke izići van i zakukuljiti se u zemlji vrlo plitko. Ako se tako dublje zaore, nema šanse da ličinke maslinove muhe iziđu van. Ali ako je u susjedstvu maslinik čiji vlasnik neće učiniti isto – nema koristi.

Uobičajeno je da ljudi odmah nakon berbe odrežu debele grane masline i malo masline očiste. Kako u ovoj mokroj godini u kojoj su maslinama razbujale krošnje obaviti ovu prvu rezidbu? Poznati stručnjak za rezidbu masline mr.sc. Stanislav Štambuk iz Poljoprivredno-savjetodavne službe, stalni kolumnist ‘Masline’ savjetuje:

– Kao što se inače u ovo doba po berbi to radi, treba rezat na maslini deblje grane i ono što je uhvatio rak masline.

Preporučujem maslinarima da radi preventive nakon što odrežu deblje grane to mjesto reza najprije premažu modrom galicom, a potom voćarskim voskom. Nakon što se pak odrežu grane zaražene rakom masline, to mjesto reza treba premazati zelenom galicom i potom voćarskim voskom. I svakako nakon svakog rezanja dezinficirajte alat kojim ste radili kako ne biste prenijeli rak masline na drugo stablo.

masline primošten

JOŠ 3 ZLATA VRIJEDNA KAKO…

…istjerati crve iz plodova
– Poberite masline, plodove stavite u velike plastične vreće i dobro ih zatvorite. Kako nema zraka, crvi će izići iz plodova i ostati na vreći. To napravite petnaestak sati prije negoli ćete plodove odnijeti na preradu u uljaru

…urediti zemlju oko stabla
– Ne treba trovati zemlju insekticidima, nego treba što dublje isfrezati tlo pod maslinom gdje su ti popadali pocrnjeli plodovi. I dva puta ako treba. Ali ako je u susjedstvu maslinik čiji vlasnik neće učiniti isto – nema koristi

…pametno obaviti rezidbu
– Treba rezati na maslini deblje grane i ono što je uhvatio rak masline. Radi preventive, nakon što odrežete deblje grane, to mjesto reza najprije premažite modrom galicom, a potom voćarskim voskom. Nakon što se odrežu grane zaražene rakom masline, to mjesto reza treba premazati zelenom galicom i potom voćarskim voskom

Meri Šilović
glavna urednica Masline

Izvor: Slobodna Dalmacija

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 10 listopada, 2014 21:59