Fjaka, to je dar od Boga

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 21 siječnja, 2018 19:11

Fjaka, to je dar od Boga

“Jednog vrućeg srpnja sjedila sam u kafeu u Dubrovniku i čekala sam nekog da mi donese ključeve od apartmana koji sam unajmila. Prošlo je više od sat vremena. ‘Oprostite jeste li vidjeli Peru? Trebali bismo se naći da mi da ključeve’, pitala sam konobara. ‘Vjerojatno ga je uhvatila fjaka’, slegnuo je ramenima. Frustrirana, htjela sam odustati. Bila sam nestrpljiva Njujorčanka koja uvijek gleda na sat, i izludilo me njegovo kašnjenje.

Očigledno, pojavio se nekakav val fjake koji hara uokolo, a izazivaju ga visoke ljetne temperature. Pero se na kraju pojavio s ključevima, kasnio je sat i pol. Niti se ispričao, niti je objasnio zašto.”

Tako je američka novinarka započela svoj tekst o dalmatinskom stanju uma ‘fjaki’. To je stanje spisateljica Kristin Vuković, polako, počela poštovati i shvaćati. A sada mu je posvetila članak koji je izašao na BBC-ju.

Dalje u tekstu objašnjava kako je za tu fjaku čula svako malo kada bi posjetila Dalmaciju. Njezini roditelji porijeklom su iz Karlovca, gdje su Austro-ugari utjecali na drugačiji mentalitet.

“Lokalac mi je objasnio da je fjaka uzvišeno stanje uma u kojem čovjek ne teži ničemu. Fjaku se ne može naučiti. U Dalmaciji se to smatra darom od Boga. I čovjek to mora doživjeti da bi shvatio. Razni Dalmatinci s kojima sam razgovarala tijekom desetak posjeta objasnili su mi da je fjaka koncept koji se može iskusiti na razne načine”, piše Kristin.

U članku detaljno razrađuje i iznosi što su o fjaki rekli mnogi intelektualci. Prva stvar koju je zamijetila u svojim ranim posjetima je kako za najveće žege turisti skaču pod vrelim suncem, a domaći ljudi zavuku se u hlad. Usporedila je fjaku i španjolsku siestu. Autorica je na posljetku zavoljela to stanje uma, i postala su joj vrlo ugodna neproduktivna poslijepodneva koja je provodila u hladu. Dopustila je da je fjaka oplahne poput mediteranskog povjetarca.

“Prvi put sam se ‘predala’ fjaki kad sam učila hrvatski jezik u Dubrovniku u kolovozu 2004. Bilo je to puno prije nego je ovaj srednjovjekovni grad postao set Igre prijestolja i Star Warsa, u nekim mirnijim vremenima. Počelo je kada sam čula da odzvanjanje mojih japanki o debele zidine usporava. Sjedila sam u kafeu Festival na Stradunu, u hladu sam pila bijelu kavu i nenormalno se znojila, promatrala ljude i zapisivala u dnevnik satima. I upravo to intenzivno sunce i vrućina uveli su me u stanje slično fjaki: osjetila sam kako me savladala visoka temperatura dok na koncu nisam mogla ni držati olovku u ruci. Misli su mi letjele poput čiopa. ‘Ajme judi, ufatila me fjaka!”, opisala je Vuković.

Taj fenomen htjela je podijeliti i sa svojim dečkom, u Dubrovnik ga je dovela 2007. godine. Za vrijeme jedne fjake koju su provodili na barki, on ju je zaprosio, a dvije godine kasnije, 2009. Kristin i njezin odabranik Jaidev u Dubrovniku su se i vjenčali

Izvor: 100posto.hr

Kristin Vuković

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 21 siječnja, 2018 19:11