Građani će od danas preko aplikacije imati bolji uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz proračuna Općine Primošten

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 25 ožujka, 2021 14:34

Građani će od danas preko aplikacije imati bolji uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz proračuna Općine Primošten

Od danas će čitava hrvatska javnost imati uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz proračuna Primoštena kroz jednostavnu online aplikaciju. To podrazumijeva javni pristup podacima kome je, kada, koliko i zašto isplaćen neki iznos, bilo da se radi o pravnim bilo o fizičkim osobama, uključujući i zaposlene u lokalnoj upravi. Aplikacija prikazuje svaki račun, od malih troškova reprezentacije (poput ručkova i putnih naloga), do velikih troškova javnih nabava i građevinskih radova.

Primošten ovime postaje jedan od dobrih primjera potpune transparentnosti ne samo u Hrvatskoj nego u ovom dijelu Europe, a sve u cilju podizanja kvalitete rada općinske uprave i jačanja povjerenja građana, čime bi se potaknula kvalitetnija suradnja građana i lokalne vlasti.

“Visoka razina transparentnosti je građanima garantirana samim Ustavom Republike Hrvatske koji u svom članku 38. stavak 4., kaže da se ‘Jamči pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti.’ Stoga, javna vlast ne samo da ima moralnu, nego i zakonsku dužnost pružati informacije građanima o trošenju javnog novca” – kazao je profesor Vuk Vuković koji je izradio program koji omogućava totalnu transparentnost svakog računa.

Općina Primošten tako se priključila Općini Omišalj i Gradu Bjelovaru u društvu gradova i općina koji su se odlučili potpuno transparentno prikazati svoj rad i poslovanje.

 

Aplikacija za transparentnost Općine Primošten nalazi se na primosten.transparentor.org

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 25 ožujka, 2021 14:34