Hrvatski izum za zaštitu obale od valova

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 1 travnja, 2020 20:13

Hrvatski izum za zaštitu obale od valova

U moru ispred buduće riječke nautičke luke Porto Baroš postavljen je plutajući valobran. Radi se o izumu hrvatske tvrtke Jeltom koji je time ušao u finalnu fazu ispitivanja

Pred neku večer dok sam se vraćao s mora, pred nesuđenom riječkom marinom, danas zapuštenim i praznim Porto Barošem vidio sam čudni niz svjetala vidljiv iz daleka, a dobro znam da samo par dana ranije tamo nije svijetlilo ništa. Bilo je teško izbjeći pomisao kako se radi o nečem što je vezano uz ovu situaciju i zato sam počeo malo čeprkati o čemu se to radi. I sada sav sretan našim čitateljima prenosim jednu lijepu priču o hrvatskoj pameti, o izumu koji bi mogao unijeti revoluciju u zaštiti obale od razorne snage valova.

Ta čudna svjetla koja sam vidio s mora bila su svjetla „Razbijača valova” izuma hrvatske tvrtke Jeltom. Inače ova se tvrtka specijalizirala za inovacije u industriji i građevinarstvu, a sada su se sa svojim razbijačem valova odlučili okušati i u hidroinženjeringu i energetici. Jeltom je obiteljska tvrtka čiju okosnicu čine otac Frano i sin Tomislav Pokrajčić koji su se već mnogo puta dokazali kao odličan tim. Njihove su inovacije nagrađivane na brojnim sajmovima inovatora diljem svijeta, a jedan od najnovijih laureata je i Wave Breaker – sustav za razbijanje valova.

Branitelj obale

Rijeci ovo nije prvi put da je poslužila kao domaćin za predstavljanje izuma koji brani obalu. I Ivan Lupis je tu predstavio svoj Salvacoste! Svi mi znamo kako se iz toga izuma kasnije razvilo strašno oružje torpedo, ali i dalje to je jedan od najznačajnijih izuma s ovih naših prostora ikada. Upravo zato nekako se nadamo da će i ovaj branitelj obale doživjeti istu sudbinu.

Jeltomov Razbijač valova je plutajuća barijera za koju ovi inovatori tvrde da može zaštititi plaže i lučice od udara valova. To je zapravo modularni sustav koji se sastoji od povezanih PVC tubusa koji su usidreni ispred obale koju štite i na sebe preuzimaju energiju valova koji tako slabe i na obalu djeluju sa znatno umanjenom snagom.

 

 

Budući da teorija bez prakse ne znači mnogo, u suradnji s riječkom Lučkom upravom prvi Wavebraker postavljen je ispred ulaza u Porto Baroš, a njegov učinak ispitivat će Hrvatski hidrografski institut kao nezavisno tijelo koje će preciznim mjerenjima utvrditi koliko se energije uspije spriječiti u tome da dospije do obale.

Svake godine naše obalne općine prije početka nove sezone plaćaju stotine tisuća, pa i milijune kuna za obnovu plaža, lučica i obala koje je more tijekom zimskih mjeseci uništilo svojim valovima. Upravo da bi se smanjila ova šteta inovatori iz Jeltoma odlučili su patentirati ovaj izum koji bi na jednostavan način mogao donijeti ogromne uštede.

Umijeće jednostavnog

Kao uvijek kod genijalnih stvari radi se o jednostavnom, robusnom i iznimno učinkovitom sustavu. Uloga Razbijača valova je prvenstveno da umanjuje energiju valova, no ništa manje važna nije i ona sekundarna, da vrlo učinkovito prikuplja otpad i tako sprečava njegovo nagomilavanje na plažama.

Budući da je Razbijač valova zapravo usidrena platforma ona se relativno jednostavno može pomicati s jedne pozicije na drugu i tako u svakoj situaciji postavljati u idealni položaj prema nadolazećim valovima, štiteći na taj način obalu od svih vjetrova.

Princip rada

Iako se od razbijača valova vidi samo gornji, plutajući dio, njegova „radna jedinica” zapravo se nalazi ispod mora. To je usidrena mreža visoke čvrstoće koja usporava prijenos energije valova, a ujedno služi i za prikupljanje otpada. Ova mreža seže do dubine od 1 do 5 metara, što ovisi o dubini pozicije na kojoj se razbijač valova sidri.

Planovi

Kako je Razbijač valova ipak neka vrsta plovnoga objekta, tako i za njega vrijedi pravilo da mora biti propisno označen, osvijetljen i upisan na karte. A da bi već i u ovoj fazi bio energetski potpuno samodostatan, na plutajuće tubuse ugrađeni su solarni paneli koji napajaju akumulatore. Akumulatori pak napajaju onu rasvjetu koju sam ja vidio iz daleka kako svijetli u noći ispred Porto Baroša. Za paljenje i gašenje zaduženi su senzori, tako da će se rasvjeta paliti i u neverama, i svim onim situacijama kad vidljivost padne ispod zadanih parametara.

 

 

Budući da ovaj sustav radi po principu razbijanja, točnije preuzimanja energije valova kako se njihova destruktivna snaga ne bi prenosila na obalu, inovatorima kalibra kakvi su otac i sin Pokrajčić nije trebalo mnogo da im zasvijetli nova lampica. Sada planiraju da bi u skoroj budućnosti na mrežu mogli ugraditi i generatori koji bi tu snagu valova iskoristili u proizvodnju korisne energije.

Nadamo se da će i ova finalna faza potvrditi njihova mjerenja i da ćemo uskoro moći napisati priču o tome kako je još jedan Spasitelj obale s ovih prostora pokorio svijet, ali ovoga puta na lijepi način zauzdavajući silu valova i pretvarajući njihovu razornu snagu u korisnu energiju!

Izvor: Burza nautike

Piše: Ive Jurov,  Foto: Jeltom

 

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 1 travnja, 2020 20:13