Izvrsna kakvoća mora u Primoštenu i u Šibensko-Kninskoj županiji

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 27 svibnja, 2015 13:28

Izvrsna kakvoća mora u Primoštenu i u Šibensko-Kninskoj županiji

Kvaliteta mora ispred samo tri od ukupno 93 plaže na šibenskoj rivijeri nije izvrsne kvalitete, a i na te tri plaže more je dobro ili zadovoljavajuće kvalitete, pokazuju najnoviji rezultati mjerenja kakvoće mora Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Na svim ostalim plažama od Prosike do Rogoznice, more je besprijekorno čisto.

Kakvoća mora inače se ocjenjuje u četiri kategorije, izvrsnim, dobrim, zadovoljavajućim i nezadovoljavajućim.

Mjerenja kakvoće mora u Hrvatskoj se kontinuirano provode od 1989. godine. Ove godine, na čak 875 ispitanih točaka na koje otpada preko 95 posto mora u kojem se kupamo, ocjene su izvrsne. Uz 32 plaže more je ocijenjeno dobrim za kupanje, a na sedam hrvatskih plaža ocjena je da su zadovoljavajuće. Na samo tri točke ispitivanja, more je ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje.

– Hrvatska je godinama u samom europskom vrhu po čistoći mora. Kakvoća mora prošle sezone, kao i u prethodnom četverogodišnjem razdoblju, bila je izvrsna ili dobra na gotovo 99 posto točaka mjerenja. Tako dobro stanje ne bi bilo moguće bez kontinuiranog angažmana na očuvanju našeg mora – kaže Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode od kojeg doznajemo da je u tijeku i izrada Morske strategije koja će biti osnova za buduću pomorsku politiku i morsko prostorno planiranje do 2020. godine.

Prema nizu godišnjih izvješća Europske agencije za zaštitu okoliša, kakvoća mora za kupanje u Hrvatskoj među najbolje je ocijenjenima u Europi. Hrvatska se po kakvoći mora nalazi u top tri zemlje, uz Cipar i Maltu – piše Šibenik.in

Izvrsni rezultati su se pokazali na svim primoštenskim plažama gdje je izvršeno ispitivanje kakvoće mora. Naši turisti mogu i dalje bezbrižno uživati u besprijekorno čistom moru i lijepim plažama.

Rezultate pogledajte OVDJE

kakvoća-mora-primošten1

 

Plaža-Raduča Plaža-Raduča

PrimoštenPlus I.P.
od PrimoštenPlus I.P. 27 svibnja, 2015 13:28