Jadranka Skorin-Kapov, primoštenska nevista izabrana u članstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU)

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 26 studenoga, 2020 10:10

Jadranka Skorin-Kapov, primoštenska nevista izabrana u članstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU)

Trud, rad, odricanje i upornost, životne su odlike koje bi  trebale biti nagrađene. Motivacijske spone koje nas guraju naprijed i kad nije lako. Kao jedan od takvih  primjera, donosimo vam kroz  životnu priču gospođe Jadranke Skorin-Kapov, primoštenske neviste, koja je nedavno izabrana u članstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

U nastavku možete pročitati njezin zanimljiv životni put.

Ja sam primoštenska snaha još od 1976. godine kada smo se Darko Skorin-Kapov (znan u Primoštenu i kao Mile Mokičin)  i ja vjenčali još kao studenti matematike, jer nismo mogli dočekati da diplomiramo. (U privitku šaljem jednu našu nedavnu fotografiju, nakon preko 45 godina zajedničkog života).  

Nakon što smo brzo diplomirali, Darko i ja smo se zaposlili pa dobili dvije kćeri, Leu i Ninu. Godine 1984. sa malom djecom otišli smo u Kanadu jer smo i Darko i ja dobili stipendije za doktorske studije na sveučilištu British Columbia u Vancouveru. Nakon završenih doktorata, godine 1988. dobili smo fakultetske pozicije u SAD-u i preselili smo na Long Island gdje i sad radimo kao redoviti sveučilisni profesori: ja na sveučilištu Stony Brook, a Darko je na sveučilištu Adelphi.

Nakon što smo studijsku godinu 1996/7 proveli u Zagrebu, mi smo se vratili u New York, ali su naše kćeri vlastitom voljom ostale studirati u Zagrebu. Obje su diplomirale, a onda i doktorirale na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), jedna sa 25 a druga sa 27 godina, te su na promociji u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK-u) bile najmlađe doktorice na FERu u Zagrebu. Obje naše kćeri su se odlučile za profesorske karijere, kako se kaže: jabuka ne pada daleko od stabla. Lea  je sada izabrana u zvanje redovitog professora na FERu u Zagrebu, a Nina je bila izabrana u zvanje izvanrednog profesora na FERu ali je zbog privatnih razloga odselila u Španjolsku pa je sada tamo profesor na jednoj vojnoj akademiji. Vjerujemo da smo u ovo doba demografskog odljeva mladih rijedak slučaj hrvatske obitelji sa američkim državljanstvima u kojoj su se mladi vratili u domovinu. O našim kćerima je pisao Jutarnji, nr, za Ninu: https://www.jutarnji.hr/vijesti/nina-je-famozna-cura-s-naslovnice-forbesa-ona-je-lice-novog-hrvatskog-biznisa-1807179

Za Leu: https://www.jutarnji.hr/life/znanost/pet-zena-koje-mijenjaju-hrvatsku-znanost-prema-broju-zena-u-znanosti-hrvatska-je-jedanaesta-u-europi-iznad-prosjeka-eu-10066723

Smatramo da je to izuzetan primjer optimizma, pogotovo u ovo doba demografskog odljeva mladih iz Hrvatske. Mi jednostavno vjerujemo u bolju budućnost Lijepe Naše!

Meni osobno je veliko zadovoljstvo javiti vam da sam izabrana za dopisnog člana HAZU u Razred za društvene znanosti, o čemu su izvjestile naše novine i televizija , npr. https://vijesti.hrt.hr/678556/proglaseni-novi-clanovi-hazu .  Moja kratka znanstvena biografija je objavljena na stanici HAZU.

Izbor za dopisnog člana HAZU za mene je i čast i obaveza. Čast je biti u članstvu naše najveće znanstvene i umjetničke organizacije, pogotovo što već preko 36 godina živim i radim van Hrvatske, ali veze sa Hrvatskom su uvijek bile i ostale jake. Taj izbor u HAZU je i obaveza za buduće djelovanje i za doprinos znanosti u Hrvatskoj. Iako sam po originalnoj struci matematičar, moje naknadno znanstveno istraživanje odvelo me i u društvene znanosti, gdje sam objavila knjige, pa sam zato i izabrana u HAZU u Razred za društvene znanosti.

Stoga mi je želja i nadam se u budućnosti surađivati sa hrvatskim znanstvenicima i na području društvenih znanosti. Moje istraživanje na području društvenih znanosti analizira profesionalnu i poslovnu etiku, te utjecaj i na pojedinca i na društvo u cjelini. Moja knjiga “Professional and Business Ethics through Film” objavljena 2019.g. proučava poslovnu i profesionalnu etiku predstavljenu kroz film, te vezuje poslovno djelovanje, filozofsku etiku, i estetski doživljaj kroz filmsku umjetnost. Više informacija o mom radu u društvenim znanostima navedeno je u mojoj wikipedia stranici na https://en.wikipedia.org/wiki/Jadranka_Skorin-Kapov

U ova vremena, turbulentna i zbog pandemije, i zbog ekonomske krize, i zbog klimatskih promjena, i zbog sukoba i ratova, vjerujem da je izuzetno važno razvijati nepristrane i relevantne znanstvene spoznaje koje mogu doprinijeti rješavanju egzistencijalnih problema sa kojima se suočavamo. Stoga smatram da HAZU treba imati važnu ulogu u razvoju Hrvatske i nalaženju načina da se društveni problemi nastoje što efikasnije riješiti. Kao vječni optimista, nadam se boljoj budućnosti i izlasku iz kriznih situacija.

I Darko i ja smo uvijek podržavali razvoj Primoštena, a tako ćemo i ubuduće. Nadamo se boljoj budućnosti Primoštena, razvoju kakav Primošten zaslužuje svojim Bogom-danim položajem na Jadranu, te želimo sreću i zdravlje primoštencima!

Uz srdačan pozdrav, svako dobro,

Jadranka i Darko Skorin-Kapov  

PrimostenPlus L.S.
od PrimostenPlus L.S. 26 studenoga, 2020 10:10